Klassikkokysymys kuuluu: mikä on elämän tarkoitus? Ikävän karkoitus, heittää moni lonkalta, mutta vakavoiduttuaan antaa jonkun muun vastauksen. Vastauksia nimittäin on monta, riippuen kuka kysyy, kuka vastaa ja mistä näkökulmasta vastausta etsitään.
Kuusi helsinkiläisitä pappia ja yksi viestinnän tyuöntekijä on ottanut klassikon käsittelyyn ja tehnyt kukin My Day -tyyppisen vlogin eli videoblogin. Ne julkaistaan YouTubessa Kirkko Helsingissä -kanavalla. Jokaisella on oma vastauksensa: rakkaus, jalkapallo, eläminen, Jumala, hyvän tekeminen, 42 ja kuoleminen.
Ensimmäinen Elämän tarkoitus -video on julkaistu 24.5. Siinä Maikki eli Marjut Mulari kertoilee papin työpäivästä ja perhe-elämästään. Samalla hän juttelee rakkauden merkityksestä ja kyselee työtovereiltaan Haagassa, onko rakkaus tai rakastaminen elämän tarkoitus. Kaikkien mielestä on.
Videoiden alla on itseironinen teksti: ”Seitsemän ammattikristittyä päätti selvittää elämän tarkoituksen. Raivopäiväisen tutkimistyön tulokset julkaistaan 24.–29.5.”
***
Pappien Elämän tarkoitus -videot – ainakin ensimmäisen osan perusteella – herättävät kriittisen kysymyksen, joka laajenee elämänkatsomukselliseksi.
Nimittäin kun kysytään elämän tarkoitusta, niin mihin halutaan vastaus? Hassuinta on, että vastaus pitäisi kiteyttää yhdeksi sanaksi. Parempi vastaus saataisiin, jos se ilmaistaisiin monologina, esseenä tai kolmeosaisena kirjasarjana. Vlogi on yritys oikeaan suuntaan.
Elämän tarkoituksen pohdinta on viihdettä, jos halutaan vain symbolisia iskusanoja. Älykästä viihdettä parhaimmillaan, tyrkyttävää viihdettä huonoimmillaan.
Paljon fiksumpaa kuin pohtia elämän tarkoitusta, olisi pohtia merkityksellistä elämää. Se myös puhuttelisi tolkun ihmistä paremmin. Onko elämän tarkoituksen kyselyssä jotain vanhakantaista, jopa tunkkaista?
On paljon helpompi perinteen mukaisesi julistaa elämän tarkoitusta kuin auttaa ihmisiä löytämään elämälleen merkityksen.
Sanojen tarkoitus ja merkitys sävyeroja kannattaa makustella. Tarkoitus on totaalisempi ja pistemäisempi, merkitys on vapaampi ja avoimempi. Tarkoitus asettaa riman tarkoituksellisesti liian korkealle, merkitys tekee riman ylittämisestä mahdollista. Tarkoitus tavoittelee huippuhyvettä, merkitykselle riittää tavallinen elämä.
Elämän tarkoituksen kyselyssä on jotain evankelioivaa, merkityksen etsinnässä tarvitaan itseapua. Tarkoitus on ehdoton, merkitys armahtavainen.
Ja jollain tavalla tarkoituksen ja merkityksellisyyden kyselyssä on kyse samasta asiasta, ihmisen elämästä ja sen ytimen hahmottamisesta.
***
Filosofi Frank Martela lähtee kirjassan Elämän tarkoitus – suuntana merkityksellinen elämä siitä, että ihminen on kautta aikain törmännyt elämän merkityksettömyyteen. Elämä näyttäytyy absurdina, väliaikaisena ja mielivaltaisena. Kosmisesti katsottuna yksilö on myös täysin mitätön.
Niinpä ei ole ihme, että uskonnot, filosofiat, poliittiset aatteet ja psykologis-henkiset virtaukset tarjoavat tarkoitusta, selitystä ja oikotietä onneen.
Martela kirjan viesti on: ”Älä pohdi elämän tarkoitusta vaan keskity elämän merkityksellisyyteen.”
Merkityksellinen elämä koostuu Martelan mukaan neljästä osa-alueesta. Lähtökohtana on löytää yhteys itseensä, tietää kuka on. Jos vielä pystyy tekemään asioita, joissa on hyvä ja joissa voi toteuttaa itseään, niin aina paranee. Läheiset ihmissuhteet ovat luonnollisesti vankka perusta elämälle. Neljäntenä on hyvän tekeminen toisille.
Kuulostaa jopa varsin kristilliseltä ”rakkauden kolmoiskäskyltä”, kuten Marjut Mulari videossaan toteaa: rakasta Jumalaa, lähimmäistä ja itseäsi.
Elämän tarkoitus -videot julkaistaan YouTubessa Kirkko Helsingissä -kanavalla seuraavasti: 24.5. Elämän tarkoitus on rakastaa / Marjut Mulari, 25.5. Elämän tarkoitus on jalkapallo / Kari Kanala, 26.5. Elämän tarkoitus on elää / Pyry Paananen, 27.5. Elämän tarkoitus on Jumala / Heikki Nenonen, 28.5. Elämän tarkoitus on tehdä hyvää / Laura Huovinen, 29.5. Elämän tarkoitus on 42 / Kaisa Kariranta, 30.5. Elämän tarkoitus on kuolla / Outi Pippuri.
Tarkennettu 25.5. klo 12.42, että videoiden tekijoistä kuusi (ei siis seitsemän) on pappeja ja yksi eli Outi Pippuri on seurakuntien viestinnän työntekijä.
Ilmoita asiavirheestä