Kommentti: ”Tämä on sellainen Lapuan hiippa­kunnan näköinen vaali”, naurahti piispan­vaalin ääni­oikeutettu ja oli aivan oikeassa

Lapuan piispanvaalissa kerätään nyt vauhtia loppusuoralle. Ensimmäinen kierros käytiin viime viikolla, ja jatkoon selvisivät hiippakuntadekaani Terhi Kaira ja tuomiorovasti Matti Salomäki.

Tällä viikolla molemmat istuvat kirkolliskokouksessa Turussa, Kaira talousvaliokunnan sihteerinä ja Salomäki kirkolliskokousedustajana. Ensi viikolla kaksikko palaa vaalityöhön, ja lopputulos ratkeaa 23.11.

Ensimmäisen kierroksen ratkaisu oli odotettu. Se toisti ilmiön, joka on nähty monesti suomalaisissa henkilövaaleissa vuodesta 2000 alkaen, jolloin Tarja Halonen ja Esko Aho kohtasivat presidentinvaalien loppusuoralla. Tutussa kuviossa vastakkain ovat arvokonservatiivi(sempi) mies ja arvoliberaali(mpi) nainen. Piispanvaaleissa tilanne on toteutunut lyhyen ajan sisällä Espoon piispanvaalissa vuonna 2018, jolloin toisen kierroksen ehdokkaat olivat Kaisamari Hintikka ja Juhani Holma, ja vuonna 2020, jolloin Turun arkkihiippakunnan piispanvaalia ratkottiin Mari Leppäsen ja Jouni Lehikoisen välillä.

Ehdokkaat eivät aina pidä lokeroista. Silti niitä ei käy kiistäminen. Terhi Kaira muotoili asian ensimmäisen kierroksen ratkettua Kotimaan haastattelussa näin: ”Olemme Matin [Salomäki] kanssa niin erilaiset ehdokkaat ja meillä on toisistamme poikkeavia näkemyksiä muun muassa raamatuntulkinnasta, tasa-arvoisesta avioliitosta, kirkon uudistamisesta ja tulevaisuuden strategioista, että vahingossa ei voi äänestää väärää ehdokasta.”

***

Vaalin ensimmäinen kierros oli perinteinen ja turvallinen, tylsäkin. Kuten eräs äänioikeutettu lempeästi naurahtaen totesi: ”Tämä on sellainen Lapuan hiippakunnan näköinen vaali.”

Yksi osoitus tästä on, että maltillinen Terhi Kaira saattaa vaikuttaa hiippakunnan ympäristössä suorastaan liberaalilta.

Kun ehdokkaat ensimmäisellä kierroksella kommentoivat avioliittokysymystä Tulkaa kaikki -liikkeen kyselyssä, kävi kyllä ilmi, että Kaira kannattaa samaa sukupuolta olevien vihkimistä ja Salomäki vastustaa sitä.

Mutta miten ehdokkaiden näkemykset asiasta suhteutuivat nykyisten piispojen kantoihin?

Kandidaattien näkemyksiä kartoitettiin piispojen vuosi sitten julkaisemien mallien avulla. Terhi Kaira puolsi mallia kolme. Siinä kirkko pitää avioliittoa miehen ja naisen välisenä ja vihkii tämän mukaisesti. Silti samaa sukupuolta oleville pareille annetaan mahdollisuus kirkolliseen vihkimiseen ja papeille oikeus toimittaa vihkimisiä.

Salomäki kannatti ”alkupään malleja”, joilla hän viittasi malleihin yksi ja kaksi. Kakkosmallissa avioliitto on miehen ja naisen välinen, ja samaa sukupuolta olevan parin kanssa ja puolesta voidaan rukoilla. Ykkösmallissa samaa sukupuolta olevien parisuhteisiin liittyviä toimituksia ei toteuteta lainkaan.

Nykyisistä piispoista perinteisimmät ovat kannattaneet kakkosmallia. Salomäki siis asettuisi kysymyksessä piispakunnan konservatiivisimpaan laitaan.

Kaira sen sijaan ei olisi piispakunnan liberaaleinta siipeä. Kolmosmalli, jota Kaira kannattaa, on niin sanottu arkkipiispa Luoman linja. Nykyisessä piispakunnassa on useita piispoja, jotka kannattavat pidemmälle meneviä malleja. Niissä kirkolla on kaksi rinnakkaista avioliittokäsitystä tai käsitys avioliitosta on muutettu sukupuolineutraaliksi.

***

Kummasta sitten tulee piispa?

Kaira sai ensimmäisellä kierroksella 304 ääntä ja Salomäki 262 ääntä. Kyydistä putosivat rovasti Jukka Jämsén, jonka saalis oli 164 ääntä ja kirkkoherra Jouko Ala-Prinkkilä, jota tuki 120 äänestäjää.

Vaalin ensimmäisen kierroksen äänestysprosentti oli 90,5. Se on sen verran korkea, että toiselle kierrokselle on turha odottaa runsaasti uusia äänestäjiä. Uusjaossa ovat lähinnä pudonneiden kisaajien äänet.

Karkeissa veikkailuissa on ynnäilty tulosta sillä oletuksella, että Jouko Ala-Prinkkilän äänet periytyisivät Terhi Kairalle ja Jukka Jämsénin äänet Matti Salomäelle. Jos näin kävisi, Salomäki voittaisi toisen kierroksen kahdella äänellä.

Todellisuudessa äänet eivät tietenkään jakaudu näin ennakoitavasti. Jouko Ala-Prinkkilä ehätti jo valittelemaan, että mediassa syntyi hänestä turhan liberaali kuva. On vaikea tietää, millaisesta porukasta hänen kannattajakuntansa lopulta koostui. Jämsén, karismaatikko, taas on hahmona kaukana jäyhästä Salomäestä. Huomionarvoista on sekin, että molemmat loppusuoran ehdokkaat ovat eteläpohjalaisia, mutta hiippakuntaan kuuluu Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueen seurakuntien ohella Keski-Suomi.

Vaalista saattaa joka tapauksessa tulla tiukka. Matti Salomäen ennustuksen mukaan eroa ei kerry ainakaan monia kymmeniä ääniä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Kommentti: ”Tämä on sellainen Lapuan hiippakunnan näköinen vaali”, naurahti piispanvaalin äänioikeutettu ja oli aivan oikeassa

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliVirka­todistukset viipyvät, pääkaupunki­seudun seura­kunnilta tiukka vetoomus kirkon päättäjille – ”Palaute on musertavaa”
Seuraava artikkeliKirkollis­kokous päätti jättää tunnustus­pykälän uuteen kirkko­lakiin, vaikka edus­kunnan mielestä tunnustus kuuluisi kirkko­­järjestykseen

Ei näytettäviä viestejä