Sauli Niinistö jatkaa presidenttinä seuraavat kuusi vuotta. Sunnuntaina pidetty vaali tuotti hänelle heti ensimmäisellä kerroksella harvinaisen vahvan valtakirjan, yli 62 prosenttia annetuista äänistä.
Niinistö oli galluppien suosikki koko ajan. Etumatka riitti, vaikka luvut hieman sulivatkin. Demokratian kannalta voisi olla suotavaa, että etumatka olisi sulanut hieman enemmänkin, vaikkapa viitosella alkavaan lukuun. Toisaalta Niinistön ääniosuus oli sama kuin edellisten vaalien toisella kierroksella. Hänellä on siis vankka ja vakaa suosio suomalaisten keskuudessa ylitse kaikkien puoluerajojen.
Se, että Niinistö oli mukana kansanliikkeen ehdokkaana eikä vanhan puolueensa Kokoomuksen, on mielenkiintoinen ilmiö ja ovela veto. Olisiko siitä jatkossakin toimintatavaksi presidentiksi mielivälle? Kysehän on ensisijaisesti henkilövaalista, eikä mikään takaa, että luotettavimmat ja vakuuttavimmat johtajat tulevat puolueiden riveistä. Uudenlaiselle poliittiselle kulttuurille on kysyntää.
Mutta kannattaa muistaa, että politiikka on oma maailmansa ja sillä on omat lainalaisuutensa. Politiikkaa ei voi muuttaa pelkästään sillä, että ilmoittaa muuttavansa kaiken ja antavansa vallan kansalle.
***
Niinistö on juuri sellainen presidentti, jonka suomalaiset ansaitsevat. Hän on sopivasti äreä, itsenäinen, luotettava ja vaikeaselkoinen. Hän ei vaikuta pikkupolitikointiin taipuvaiselta, vaikka toisinaan pienistä asioista ja käsitteistä vääntääkin periaatesyistä. Hän on pragmaattinen, käytännöllinen, vaikka pohdiskelee moniselitteisesti asioista – juristi kun on.
Ikänsä puolesta Niinistö puhuttelee myös varttuneempaa kansanosaa, ja toisaalta uuden liittonsa ja tulevan lapsensa vuoksi hän voi puhutella myös nuorta lapsiperhettä. Olkoonkin, että Mäntyniemessä tuskin eletään keskivertoperheen elämää.
Ulkopolitiikan teko Venäjän naapurissa vaatii moniselitteisyyttä siinä merkityksessä, ettei töksäyttele sammakoita pyrkiessään kulloinkin muodikkaaseen linjakkuuteen. Suomalaiset uskovat, että Niinistö on oikea mies käymään ja ylläpitämään toimivia naapurisuhteita itään. Se on Suomen kannalta ensiarvoisen tärkeää.
Kuten tunnettua, maantieteelle ei oikein voi mitään, sen kanssa on elettävä.
***
Niinistön äänestäjien joukossa on varmasti tavallista enemmän myös niitä, jotka toivottavat hänelle Jumalan siunausta – niin virkatehtävissä kuin yksityiselämässäkin.
Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva. Sauli Niinistö presidentinvaalien vaalivalvojaisissa Säätytalolla sunnuntaina.
Lue myös:
Mikä on viimeisin kosketuksesi kirkkoon? – Presidenttiehdokkaat vastasivat kysymyksiin uskonnosta
Ilmoita asiavirheestä