Kony-elokuva kärsii pinnallisuudesta

kony_video205Jouni Hemberg suhtautuu laajalle leviävään Invisible children -järjestön kampanjaelokuvaan kahtalaisesti. Ugandassa toiminutta Lords Resistance Armyn (LRA) lapsisotilaita värväävää johtajaa Joseph Konya käsittelevä elokuva on Hembergin mukaan oikealla asialla mutta jää pinnalliseksi ja sisältää virheellistä tietoa.

– Asia on tosi hyvä. Ihmiset tulevat elokuvan kautta tietoisiksi LRA:n pitkään jatkuneesta ja järkyttävästä toiminnasta, jonka edessä monet valtiot ovat voimattomia. Mutta on eri tapoja miten asiaa edistetään. Kampanja on hyvin tunteisiin vetoava ja amerikkalaistyylinen. Se ei vedonnut minun tunteisiini, Hemberg sanoo.

Hän ei usko, että LRA:n toiminta loppuisi, mikäli Kony pidätettäisiin.

– LRA toimii hyvin monissa soluissa ja useiden eri maiden alueella. Se ei ole kovinkaan keskusjohtoinen. Nopealiikkeiset solut toimivat tällä hetkellä Etelä-Sudanissa, Kongon puolella ja Keski-Afrikan tasavallassa. Elokuvassa esillä ollut Uganda on ollut viime aikoina aika hiljainen.

Kirkon ulkomaanapu tekee töitä kaikissa LRA:n toiminnan kannalta keskeisissä maissa. Hemberg ei lämpene elokuvassa esiin nostetuille aseellisille ratkaisuille. Amerikkalaisia on jo ollut Ugandassa auttamassa ja kouluttamassa Ugandan armeijan sotilaita.

– Tässä oli aika voimallisesti korostettu sitä, että Yhdysvaltain armeija lähtee liikkeelle. En pidä itseäni niin naiivina, että ajattelisin tällaisen tapahtuvan pelkästään Joseph Konyn takia.

 LRA:n toiminnan taustalla on nähty myös uskonnollisia kytköksiä. Äärimmäiseen väkivaltaan, silpomisiin ja raiskauksiin syyllistyneen armeijan ideologiaa on kuvattu ääriuskonnolliseksi sekoitukseksi synkretismiä ja kristinuskoa. Ideologia ei ole estänyt LRA:ta tekemästä yhteistyötä muun muassa Pohjois-Sudanin islamilaisen hallituksen kanssa.

– Toiminta Khartumin kanssa viittaa siihen, että yhteistyön mahdollisuudet ovat laajat. Taustalla voi olla kytkös Etelä-Sudanin luonnonvaroihin. Missään ei ole nostettu esiin kysymystä, kuka tätä joukkoa aseistaa ja rahoittaa. Tästä kampanjasta puuttuu perusfaktoja ja filmi on aika pinnallinen. Pitäisi mennä pintaa syvemmälle, Hemberg sanoo.

Hän näkee elokuvan lähinnä Invisible children -järjestön oman toiminnan mainostamisena.

– Järjestöllä on aktiivista toimintaa Ugandassa ja tämä on heidän varainkeruutaan. Hyvin näyttää menevän läpi. Sosiaalinen media osoittaa kyntensä.

Jason Russelin ohjaama elokuva Kony 2012 oli perjantaina iltapäivästä katsottu YouTubessa yli 52 miljoonaa kertaa.

Katso Kony 2012

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSeurakunnat myyvät tontin 2,5 miljoonalla
Seuraava artikkeliRuotsin kirkkoa uhkaa jäsenkato

Ei näytettäviä viestejä