Iso joukko saksalaisia, sveitsiläisiä ja itävaltalaisia katolisia korkeakouluteologeja haluaa uudistuksia katoliseen kirkkoon. Vaatimuksina ovat muun muassa pappien pakkoselibaatin lopettaminen, naisten tulo kirkollisiin virkoihin ja kirkkokansan oikeus valita piispat. Merkittäväksi luonnehdittu julkilausuma on julkaistu Süddeutsche Zeitung -lehdessä. Suomen katolisessa kirkossa ei uskota vetoomuksen vaikuttavuuteen.
Suomessa 144 katolisen saksankielisen teologin allekirjoittamasta reformiohjelmasta kertoi ensimmäisenä
Yle uutiset
.
Suomen katolisen tiedotuskeskuksen johtaja Marko Tervaportti katsoo, että vetoomuksessa on kyse saksankielisen kirkon sisäisestä problematiikasta.
– Siellä on ollut pitkällinen linja olla uudistuskeskustelun kärkenä ja viedä laillisesti ja laittomasti eteenpäin uudistuksia, joita yleismaailmallinen kirkko ei kovin hanakasti ole edistämässä.
Tervaportti näkee, ettei esitetyllä uudistusohjelmalla ole vaikutuksia saksalaisen paavi Benedictus XVI:n linjaan, vaikkakin hän uskoo paavin perehtyvän mielenkiinnolla asiakirjan teologisiin argumentteihin.
Moniin saksalaisiin lehtiin kirkkoja koskevista asioista kirjoittava saksalainen toimittaja Benjamin Lassiwe kertoo Kotimaa24:lle, että Saksan katolisten piispojen kokous on luvannut perehtyä reformiohjelmaan maaliskuisessa kokouksessaan. Lassiwe huomauttaa, ettei uudistusvaatimusten esittämisessä ole sinänsä mitään uutta. Erilaisia ohjelmia on esitetty aiemminkin. Vielä ei kuitenkaan voi tietää, muodostuuko tämä reformiohjelma jollain tavalla merkittäväksi. Lassiwe muistuttaa, että joka tapauksessa asiat muuttuvat katolisessa kirkossa hitaasti.
Lue Süddeutsche Zeitungin uutinen ja katolisten teologien julkilausuma
Ilmoita asiavirheestä