Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan Helsingin Kallion seurakuntaneuvoston päätös olla keräämättä kolehteja Kirkkohallituksen yleiskirjeessä määräämille kolehtikohteille oli laiton.
Korkein hallinto-oikeus piti voimassa Helsingin hallinto-oikeuden jo aiemmin tekemän ratkaisun, jonka mukaan seurakuntaneuvosto ylitti toimivaltansa asiassa.
Kiista sai alkunsa, kun Kallion seurakuntaneuvosto päätti kesäkuussa 2011 vaihtaa kaksi Kirkkohallituksen määräämää kolehtikohdetta eli Suomen evankelisluterilaisen opiskelija- ja koululaislähetyksen (OPKO) ja Suomen luterilaisen evankeliumiyhdistyksen (Sley) Suomen kristilliseen ylioppilasliittoon ja Kirkon ulkomaanapuun.
Seurakuntaneuvosto perusteli päätöstä sillä, etteivät kolehtikohteiksi määrätyt järjestöt hyväksy naispappeutta ja niiden suhtautuminen seksuaalivähemmistöihin poikkeaa kirkon virallisesta linjasta. Kirkkoherra ei kuitenkaan pannut neuvoston kantaa toimeen, ja kolehdit kerättiin Kirkkohallituksen ohjeiden mukaisesti.
Korkeimmassa hallinto-oikeudessa vahvistetun päätöksen mukaan seurakuntaneuvosto ei voi laillisesti poiketa Kirkkohallituksen kirkkolain nojalla tekemistä kolehtipäätöksistä. Kirkkohallituksen määräämien kolehtien osuus kaikista käytettävissä olevista kolehtipäivistä on noin puolet.
”Neuvoston kanta nähtävä kirkkopoliittisena kannanottona”
Kallion nykyinen kirkkoherra Teemu Laajasalo toteaa kiistan syntyneen ennen hänen kirkkoherrakauttaan. Hän kertoo tutustuneensa siihen pääasiassa papereiden tasolla. Laajasalo kertoo pitäneensä asiaa juridisesti ja hallinnollisesti selvänä koko prosessin ajan.
– Seurakuntaneuvoston enemmistön kanta on mielestäni nähtävä ennemmin kirkkopoliittisena ja eettisenä kannanottona, Laajasalo vastaa Kotimaalle kesälomaltaan lähettämässään sähköpostissa.
Käytännön arkeen seurakunnassa Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisulla ei Laajasalon mukaan ole vaikutusta, sillä kolehdit kerättiin kaiken aikaa Kirkkohallituksen ohjeiden mukaisesti eivätkä Sley ja OPKO siis jääneet ilman kolehteja.
– Meillä on erittäin hyvä, viisas ja yhtenäinen seurakuntaneuvosto, jolla on kirkas visio monipuolisesta, ihmisiä kokoavasta ja lähestyvästä seurakunnasta. Tämä kolehtiasia ei ole käytännössä paljoakaan ollut esillä. Meillä tehdään neuvostossa ja työntekijöiden kesken täysillä töitä sen eteen, että kirkolla olisi merkitystä jatkossakin Kalliossa ja Ilosanoma Jeesuksesta kaikuisi, Laajasalo sanoo.
Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisusta kertoi ensimmäisenä pääkaupunkiseudun seurakuntien yhteinen verkkomedia
Valomerkki.
Kuva: Olli Seppälä
Ilmoita asiavirheestä