Viime viikon kirkolliskokouksesta Turussa on lähtenyt liikkeelle useita koronatartuntoja. Useampi edustaja on kertonut viimeksi kuluneen viikon aikana tartunnastaan julkisissa sosiaalisen median päivityksissään.
Kirkolliskokouksen varapuheenjohtaja Pertti Rajala kertoi Kotimaalle perjantaina, että hänen tietoonsa on tullut vajaat kymmenen tartuntaa. Rajala huomautti, että kaikista hän ei välttämättä tiedä, sillä edustajia ei enää ole pyydetty ilmoittamaan tartunnoistaan kirkolliskokouksen kansliaan. Useat hänen tiedossaan olevat sairastuneet edustajat ovat kuitenkin todenneet, ettei tartunnalle ole muuta mahdollista lähdettä kuin kirkolliskokous.
Rajala sai itsekin koronan kirkolliskokouksesta. Kevätistunto kesti Turun kristillisellä opistolla neljä päivää tiistaista perjantaihin 3.–6.5. Rajala kertoo, että hänen oireensa alkoivat sunnuntaina. Nyt hän on toipumassa.
Kirkolliskokous on ollut koolla koronaepidemian aikana elokuussa ja marraskuussa 2020 sekä elokuussa ja marraskuussa 2021. Näillä istuntoviikoilla on noudatettu erilaisia suojatoimia. Maskin käyttöä on epidemian vaiheesta riippuen joko edellytetty tai vähintään suositeltu. Toukokuussa 2020 ja toukokuussa 2021 istuntoviikkoja ei pidetty lainkaan, vaan ne siirrettiin elokuulle.
Yhdellä aiemmalla istuntoviikolla kirkolliskokouksen kanslian tietoon tuli yksi tartuttamisajalla kirkolliskokouksessa ollut henkilö, Pertti Rajala kertoo.
Nyt koronatoimista oli muun yhteiskunnan tapaan ensi kertaa luovuttu myös kirkolliskokouksessa. Ruokasalissa ei istuttu enää pysyvillä, ennalta määritellyillä paikoilla, täysistuntojen väljennetty istumajärjestys oli vaihdettu tavalliseen, vapaa-ajan ohjelmat oli palautettu ja maskisuositus purettu. Kasvomaskia tai hengityssuojainta käytti täysistunnoissa noin viisi edustajaa.
Hyvistä hygieniakäytännöistä toki huomautettiin. Huomiota herättävää oli, että keskiviikkona istunnossa puhetta johtaessaan Rajala muistutti kesken kaiken hyvästä yskimishygieniasta ja totesi yskimisen salissa lisääntyneen.
Koronakäytäntöjen purkamisesta päätti istuntoviikon alla kirkolliskokouksen puheenjohtajien neuvosto.
– En kadu päätöstä, jota olin tekemässä, Rajala toteaa.
– En oikein tiedä, mikä olisi perustellut toisenlaisen linjan. Vaihtoehtoja ei ole, kun koko muukin maailma on avoin.
Hänen mielestään kirkolliskokous on selvinnyt korona-ajasta erittäin hyvin.
– Nyt tiedostimme, että tällainen tilanne voi tulla.
Kirkolliskokouksessa on yhteensä 109 edustajaa kaikista hiippakunnista ja kahdeksan läsnäolo-oikeutettua. Rajoitusten päätyttyä täysistunnot ovat jälleen avoimia myös yleisölle.
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.
Korona levisi kirkolliskokouksessa – ”Vaihtoehtoja ei ole, kun koko muukin maailma on avoin”, sanoo sairastunut varapuheenjohtaja
Ilmoita asiavirheestä