Paavi Franciscus on liittynyt YK:n pääsihteerin António Guterresin aiempaan vetoomukseen aseellisten konfliktien maailmanlaajuisesta tulitauosta koronaviruspandemian takia.
Guterres kantoi huolta erityisesti ryhmistä, jotka kärsivät usein konflikteissa ja sodissa kaikkein eniten: naisista, lapsista, vammautuneista, syrjäytyneistä ja pakolaisista. Samat ryhmät ovat Guterresin mukaan suurimmassa vaarassa kärsiä menetyksiä koronaviruksen vuoksi.
Pääsihteeri Guterres esitti vetoomuksensa 23. maaliskuuta. Vetoomusta ilmoitti seuraavana päivänä kannattavansa myös Yhdysvaltojen hallinto, jonka viesti ilmoitettiin Kansallisen turvallisuusneuvoston Twitter-tilillä.
Paavi Franciscus liittyi pääsihteeri Guterresin sanoihin sunnuntaina Roomassa pitämänsä Angelus-rukoushetken puheessa.
Paavi muistutti, että ”koronavirus ei tunne mitään rajoja”. Siksi johtajien pitäisi sallia humanitaarisen avun väylien luominen ja olla avoimia diplomatialle. Huomio pitäisi kiinnittää kaikkein vahingoittuvimmassa asemassa oleviin.
Pandemia tarjoaa paavin mukaan mahdollisuuden vahvistaa siteitä saman ihmiskunnan perheenjäseninä.
”Konflikteja ei ratkaista sodalla! On välttämätöntä voittaa vastakkainasettelut dialogin ja rakentavan rauhan etsimisen kautta”, Franciscus sanoi.
Koronaviruspandemia ja YK:n vetoomus taisteluiden lopettamiseksi on jo vaikuttanut eri puolilla maailmaa. Saudi-Arabia ja sen Jemenin sisällissodassa tukema osapuoli ovat ilmoittaneet suostuvansa tulitaukoon ehkäistäkseen viruksen leviämistä.
Jemenin tulitaukoa koronaviruksen vuoksi ehdotti jo viime viikolla Martin Griffiths, joka on YK:n erityislähettiläs Jemenissä.
Myös Filippiinien eräissä osissa toimivat kapinallisryhmät ovat suostuneet tulitaukoon pandemian vuoksi.
Syyrian sisällissotaan vetoomus taisteluiden lopettamisesta ei ole vielä vaikuttanut. Myös Kamerunissa käytävissä taisteluissa tulitauko on vielä selkiytymätön, vaikka hallitusta vastaan taistelevat kapinalliset ovat lyhyeen taukoon periaatteessa suostuneetkin.
Kuva: Olli Seppälä. Paavi Franciscus Ruotsin Malmössä vuonna 2016.
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.