Johannes Koskisen (sd) mukaan julkishallinto, kuten koulu, voi joskus tulkita perustuslakia, mutta lopullinen tulkintavastuu on tuomioistuimilla.
Esimerkiksi Helsingin Latokartanon koulussa Suvivirretöntä kevätjuhlaa perusteltiin uskonnonvapauslailla. Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo piti tulkintaa vääränä ja vetosi perustuslakivaliokunnan laista antamaan lausuntoon.
Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen muistaa, että uskonnonvapauslakia säädettäessä oli esillä samankaltainen keskustelu jonkun koulun juhlien lauluista.
– Eduskunnan perustuslakivaliokunta koettaa lakiehdotuksia tehdessään ottaa sitovan kannan siihen, kuinka lakia on tulkittava joissakin tilanteissa. Tämä ei kuitenkaan ulotu yksittäistä asiaa käsiteltäessä tehtäviin päätöksiin, Koskinen sanoo.
Yksittäisissä asioissa perustuslakia tulkitaan Koskisen mukaan myös hallinnossa, laajasti ymmärrettynä.
– Viime kädessä perustuslakia tulkitsevat tuomioistuimet, muun lakiaineiston ohella.
Koskinen liittää nykyisen Suvivirsi-keskustelun Italian ja Ranskan tapauksiin, joissa uskonnollisia symboleita on siivottu valtion koulujen tiloista lainsäädännön avulla.
– Itse katosin, että Suvivirren tai Kristus tai Luoja -sanan sisältävien joululaulujen laulaminen ei ole uskonnon harjoitusta, vaan enemmän traditiota, Koskinen linjaa.
Lue myös
”Suvivirren kieltäminen kevätjuhlassa on virhetulkinta uskonnonvapauslaista”
Suvivirsi kiellettiin – piispan lapset jäävät pois kevätjuhlasta
Ilmoita asiavirheestä