1. Sormus
Elämme visuaalisuuden aikaa, jolloin symbolien merkitys kasvaa. Sosiaalisessa mediassa tunnetiloja ilmaistaan emojien avulla. Ikivanhat symbolit ovat tulleet uuteen käyttöön, niin myös rakkauden symbolit, joista on tullut myös digitaalisia kuvakkeita.
Sormus edustaa ikuisuutta ja täydellisyyttä, koska renkaalla ei ole alkua eikä loppua. Se on kahden ihmisen välisen liiton ja rakkauden symboli, jonka kristityt omaksuivat kihlauksen merkiksi keskiajalla. Liiton merkkinä oleva sormus edustaa ikuisesti kestävää yhteyttä.
Kultasormus on tavallisin vihkisormus, onhan kulta jalometalli ja se on periaatteessa ikuista. Suomessa vihkisormusta pidetään vasemman käden nimettömässä. Sanotaan, että nimettömään sormeen johtaa suoni suoraan sydämestä.
2. Sydän
Vanhin rakkautta kuvaava symboli lienee sydän, joka on lähes yleismaailmallinen. Sydän on ihmisen elämän sykkivä elin ja ydin, josta elämä virtaa kaikkiin kehon osiin. Jos sydän lakkaa sykkimästä ja pumppaamasta verta, elämä loppuu. Sitä pidetään monissa kulttuureissa myös tunteiden syntypaikkana.
Symboleista kirjoittanut filosofian tohtori Liisa Väisänen liittää sydänsymbolin voimakkaasti tunne-elämään. ”Sydän on fyysisesti ensimmäinen elin, joka reagoi erilaisiin tilanteisiin, kuten pelkoon ja rakkauteen. Sillä on myös oma perusrytminsä. Olen mieltänyt asian niin, että koko maailmankaikkeus toimii rytmissä.”
Sydämellinen ihminen on lämmin ja rakastava. Vastakohta, sydämetön, mainitaan Raamatussakin. Väisänen sanoo Suomen Sydänliiton sivustolla julkaistussa haastattelussa, että myös taiteen maailmassa sydän näkyy usein. ”Tässä Jeesuksen hahmo, Pyhä Sydän, on yleisin. Se kuvataan useimmiten siten, että Jeesuksella on rinta auki ja sydän on näkyvissä aivan sydänsymbolin muotoisena.”
Sydän on vahva rakkauden symboli, joka on runsaasta kaupallisesta käytöstään huolimatta pitänyt keskeisen merkityksensä.
3. Ruusu
Ruusu ja erityisesti punainen ruusu on rakkauden symboli.
Ruusua pidettiin antiikin Kreikassa rakkauden jumalattaren Afroditeen omana kukkana, kauneuden symbolina. Kristityt ottivat etäisyyttä ruusuun, koska se yhdistettiin aistillisuuteen ja syntiseen elämäntyyliin. Rooman valtakunnan luhistuttua ruususta tuli Neitsyt Marian symboli.
Antiikin mytologiassa Adoniksen, Afroditen rakastajan, verestä kasvoivat ensimmäiset ruusut. Siitä tuli näin kuoleman voittavan rakkauden symboli. Kristillisessä symboliikassa punainen ruusu kuvaa ristiinnaulitun Kristuksen vuodattamaa verta. Kristuksen uhrikuolema oli Jumalan rakkauden äärimmäinen ilmentymä.
Ruusua pidetään myös hiljaisuuden symbolina. Rippituolien koristamiseksi alettiin kaivertaa viisiterälehtisiä ruusukkeita rippisalaisuuden merkiksi. Sub rosa, hiljaisuuden sinetti, tarkoittaa oikeastaan ”ruusun alla”.
4. Joutsen
Vaikka joutsen oli harvinainen lintu Välimerellä, se oli jo antiikin aikana tärkeä symboli. Sen pitkä, taipuisa kaula ja valkoinen sulkapeite tekivät siitä puhtauden symbolin.
Joutsen symboloi monille naisellista viehätysvoimaa ja tenhoa.
Joutsenet elävät useimmiten pariuduttuaan yhdessä loppuelämänsä. Niinpä kauniit kuvat joutsenpariskunnista uimassa kaulojen muodostaessa sydänkuvion ovat tulleet yleismaailmallisiksi rakkauden symboleiksi.
Suomalaisille joutsen on läheinen symboli, Suomen kansallislintu, joka on inspiroinut niin kuvataiteilijoita kuin säveltäjiäkin.
5. Pelikaani
Harvinaisempi rakkauden symboli on pelikaani. Kaakkoisessa Euroopassa ja Aasiassa elävä pelikaani ruokkii poikasiaan pitkään nokkaansa keräämillään kaloilla. Vanhan uskomuksen mukaan pelikaanit ruokkivat poikasiaan myös omalla verellään, joka vuotaa haavasta, jonka nämä itse nokkivat rintaansa. Tämä itsensä uhraamisen ruumiillistuma on innoittanut kristillistä symboliikkaa.
Jalomielinen pelikaani muistuttaa meitä Kristuksen kärsimyksestä, sovituksesta ja lunastuksesta.
Kuva: Oleksii Sergieiev / Scanstockphoto
Ilmoita asiavirheestä