Kotimaa24-uutispalvelun uutisoinnista. Kysymys oli osoitettu kirkon viestintäjohtajalle Tuomo Pesoselle.
”Mielestämme Kotimaa24-uutissivuston uutisointi on vinoutunut painottamaan yksiäänisyyttä kirkossamme ja harjoittanut näin kirkkoamme vahingoittavaa toimintaa. Haluammekin kysyä viestintäjohtaja Tuomo Pesoselta, että millaisin toimenpitein aiotte puuttua Kotimaa24-uutissivuston toimintaan, jotta sivuston uutisointi olisi kirkon moniäänisyyttä kunnioittavaa, kirkon sisällä eri tavoin ajattelevia tasapuolisesti kohtelevaa ja kokonaiskirkon etua ajavaa journalismia?”, kirkolliskokousedustajat Annika Määttänen, Minnamaria Tammisalo, Tuula Rikala, Aulis Mölsä, Reetta Uusitalo, Mikko-Matti Rinta-Harri, Liisa Pura, Jari Kolehmainen, Liisa Pitkänen ja Taisto Kontinen olivat muotoilleet.
Tätä ennen he totesivat kirkon tiedotuskeskuksen olevan yhtenä rahoittajana palvelussa, ja että tiedotuskeskus antaa Kotimaa24-uutispalvelulle noin 80 prosenttia yhden työntekijänsä työajasta eli noin 40 000 euroa vuodessa.
”Herätysliikkeiden ääni ei pääse myönteisesti esiin”
Kysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja Annika Määttänen kertoo lukevansa Kotimaa24:ää useasti päivässä. Hänen mukaansa Kotimaa24:ssä kaivellaan koko ajan esiin negatiivisia asioita ja uutisia riidoista ja asetetaan näkemyksiä vastakkain.
– Jos esimerkiksi jossain tilanteessa on 10 positiivista puheenvuoroa ja yksi negatiivinen, varmasti negatiivinen päätyy uutiseksi. Se on tunkion kaivelua. En tarkoita, ettei epäkohdista voisi puhua, mutta siinä pitäisi olla tasapaino. Kun Kotimaa24 haluaa uutislähteeksi, josta nousee uutisia valtavirtaan, ei ole kokonaiskirkon edun mukaista, että harjoitetaan repivää uutisointia. Missään mielessä en kiellä avoimuutta, mutta avoimuus voi olla myös rakentavaa. Repivien otsikoiden hakeminen on iltalehtitasoista, Määttänen sanoo Kotimaa24:lle.
Määttänen toteaa, että kirkolliskokouksessa esimerkiksi arkkipiispa Kari Mäkinen otti hienosti kantaa kirkon moniäänisyyteen.
– Tämän moniäänisyyden pitäisi näkyä myös Kotimaa24:n uutisoinnissa.
Määttäsen mukaan esimerkiksi herätysliikkeiden ääni ei ole päässyt myönteisesti esiin, vaan uutiset niistä on tehty kielteisesti.
”Tiedotuskeskukselta ei suoraa rahallista tukea”
Kirkolliskokousedustajille vastannut Pesonen totesi, ettei rahaa siirry Kotimaa24:lle tiedotuskeskuksesta senttiäkään. Hänen mukaansa myöskään 80 prosenttia yhden työntekijän työajasta ei saavuteta.
Pesosen mukaan Kirkon tiedotuskeskuksen ja Kotimaa24:n yhteistyösopimus perustuu kirkon viestintäohjelman ja tiedotuskeskuksen toimintasuunnitelman tavoitteeseen yhteistyön kehittämisestä kirkollisten viestijöiden kanssa. Pesosen mukaan Kotimaa24:lle nähtiin kysyntää sen jälkeen, kun Kotimaa joutui taloudellisista syistä lopettamaan sähköisten uutissivujensa ylläpidon toukokuussa 2009.
Pesonen kertoi, että Kotimaa24-yhteistyössä ovat mukana pääkaupunkiseudun, Oulun ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymät ja myös Seinäjoen seurakunta on tehnyt päätöksen liittyä palveluun.
”Nämä tahot antavat työpanoksen ohella uutispalvelulle myös suoraa taloudellista tukea päinvastoin kuin Kirkon tiedotuskeskus. Kotimaa24 -uutispalvelu näyttää lunastaneen kirkkoa ja uskontoja yleisemminkin käsittelevän uutispalvelun tarpeen. Viime syyskuussa aloitetun palvelun tavoitteeksi asetettiin 50 000 eri kävijää vuoden loppuun mennessä. Pelkästään juuri päättyneen huhtikuun aikana kävijämäärä ylitti reilusti yli 90 000 eri kävijää”, Pesonen sanoi.
Pesonen kertoi, että Kotimaa24:n journalistisesta sisällöstä vastaa päätoimittaja Olli Seppälä. Toimitusneuvoston jäsenenä Pesonen sanoi kokevansa velvollisuutenaan välittää kysymyksen toimitusneuvoston ja päätoimittajan yhteiseen pohdintaan.
Kirkolliskokousedustajat eivät keskustelleet asiasta.
Pesonen vahvistaa Kotimaa24:lle pyrkivänsä ensi syksyn kirkolliskokouksessa välittämään kirkolliskokousedustajille toimitusneuvoston terveiset asiassa.
Ilmoita asiavirheestä