Kotimaan Pro blogi -palkinto Lars Ahlbäckille

Lars Ahlbäck, 35, saapuu Helsingin Kruununhaassa sijaitsevaan trendikkääseen kahvilaan siviilivaateissa, kuin kuka tahansa urbaani nuori perheenisä. Harva kahvilavieras tietää, miltä Ahlbäck näyttää bloginsa etusivun valokuvassa: hän toimittaa ortodoksista liturgiaa.

Blogin nimi on Sana papilta ja se on valittu ensimmäisen Kotimaan Pro blogi -palkinnon saajaksi.

Blogin kirjoittaja Lars Ahlbäck on Helsingin ortodoksisen seurakunnan pappi, vuorotteluvapaan sijainen, ja hän työskentelee Itä-Helsingissä.

Kilpailun tuomaristo kiitti Ahlbäckia erityisesti siitä, että blogi tarjoaa mielenkiintoisen ikkunan ortodoksisen sisarkirkon hengelliseen perintöön. Ahlbäck onnistuu kirjoittamaan kiinnostavasti kohderyhmäänsä paljon laajemmalle yleisölle ja hän avaa mielenkiintoisella ja kansantajuisella tavalla ortodoksisuutta.

Tuomaristo arvioi myös, että Ahlbäck onnistuu parhaimmillaan tavoitteessaan kirjoittaa lukijoittensa uskonelämän rakennukseksi. Hänen tekstinsä edistävät kristittyjen välistä yhtyettä ja hän kertoo koukuttavia tarinoita.

Vähemmistön vähemmistö

Lars Ahlbäck on kotoisin Turusta ja hänen äidinkielensä on ruotsi, tosin puheesta sitä ei huomaa lainkaan.

– Voin sanoa olleeni vähemmistön vähemmistössä: olin ruotsinkielinen ja vielä ortodoksi. En kuitenkaan koskaan koulussa tuntenut tulleeni kiusatuksi ortodoksisuuteni vuoksi.

Suomessa äidinkielenään ruotsia puhuvia ortodokseja ei ole kovin paljon, muutamia satoja.

Ahlbäck on toiminut kirkkoherrana vuosina 2010–2011 Lieksassa, josta muutti perheineen Ouluun.

Ahlbäckin vaimo Susanne sai uskonnonopettajan paikan Vantaalta ja niin perhe muutti pääkaupunkiin. Susannella on myös rooli blogissa, sillä hän yleensä oikolukee blogitekstit ja poistaa mahdollisesti jäljelle jääneet svetisismit.

Olutta ja lohileipää

Blogin kirjoittamisen Ahlbäck aloitti vuonna 2011. Esikuvakseen hän mainitsee muun muassa kollegansa, Nurmeksen ortodoksien seurakunnan kirkkoherran Andrei Verikovin pitämän blogin (Andrein ajatuksia).

– Ajattelin, että jos hän pystyy bloggaamaan, niin ehkä minäkin. Uskoin, että minulla voisi olla jotain sanottavaa.

Ahlbäck ei koe olevansa blogissaan ensisijaisesti opettaja, vaan oppilaan paikalla yhdessä lukijoiden kanssa. Hän sanoo tekevänsä itselleen selkoa kirkon uskosta.

Ahlbäckien perhetuttuihin kuului edesmennyt arkkipiispa Johannes. Hänen kansaan Lars Ahlbäck muistaa käyneensä kiinnostavia keskusteluja.

– Pari kertaa vuodessa lohivoileivän ja olutlasin ääressä puhuimme muun muassa kirkon ja uskon asioista. Johannes sanoi viisaasti, että älä yritä sanoa kaikkea, riittää että pystyy sanomaan edes jotain. Tämä on hyvä ohje myös blogia kirjoittaessani.

– En myöskään yritä olla kirjoituksissani räväkkä, enkä ole halunnut blogiini kommentointimahdollisuutta, sillä minulla ei ole aikaa keskustelun moderointiin. Blogissa voi lähettää kysymyksiä, ja niihin vastaan jos suinkin mahdollista. Lisäksi blogillani on Facebook-sivu, jossa kirjoitusten teemoista käydään keskustelua, se riittää.

– Nettiraivo ei valittavasti tunne kirkkokuntien rajoja, Ahlbäck naurahtaa.

Blogi on uusi pöytälaatikko

Blogin nimi Sana papilta rajaa kirjoitusten aihepiiriä ja lukijan odotuksia, mutta Ahlbäckin mukaan se ei ole ongelma.

– Pappeus on niin olennainen osa sitä, mitä minä olen.

Ahlbäck sanoo kirjoittavansa ajattelevalle ihmiselle, joka on kiinnostunut ortodoksisesta uskosta.

– Joskus ajattelen hieman stereotyyppisesti akateemisesti koulutettua veljeäni ja sitä, miten kertoisin hänelle ajatuksista, jotka ovat minulle tärkeitä. Olin kuuntelemassa esseisti Antti Nyléniä eräässä tilaisuudessa, jossa hän puhui Tunnustuskirjasta. Hän kertoi, kuinka joutui kaveripiirissä selittämään, että ei ole lakannut ajattelemasta, vaikka kääntyikin katoliseksi.

Ahlbäck rohkaisee blogin kirjoittamiseen.

– Kannattaa luoda itselleen blogi ja opetella kirjoittamista siinä – mutta niin, ettei heti välttämättä julkaise blogia. Se toimii ikään kuin pöytälaatikkona, jonne kirjoittaa.

– Vasta sitten kun tuntee, että on valmis astumaan julkisuteen, voi avata blogin myös muille lukijoille.

Tähän mennessä Lars Ahlbäckin Sana papilta -blogia on klikattu yli 129 000 kertaa. Sen saamaa julkisuutta on vauhdittanut muun muassa Ortodoksi.net -sivusto, joka on linkittänyt Sanan papilta etusivulleen.

Henkilötiedot

Lars Ahlbäck kertoo blogissa itsestään seuraava:

Olen ortodoksipappi. Olen syntynyt vuonna 1978 ja kotoisin Turusta. Asun Helsingissä. Naimissa, kaksi lasta. Valmistuin vuonna 2008 teologian maisteriksi ja minut vihittiin papiksi vuonna 2009. Olen ollut vaihto-opiskelijana Pietarin hengellisessä akatemiassa. Olen suorittanut Valamon kansanopiston ikonimaalauksen peruslinjan kesällä 2000. Opiskelen parhaillaan filosofiaa Helsingin yliopistossa. Palvelen pappina Helsingin ortodoksisessa seurakunnassa. Oulun ortodoksisessa seurakunnassa palvelin pappina vuosina 2012–2013. Lieksan ortodoksisen seurakunnan kirkkoherrana palvelin vuosina 2010–2011. Vuosina 2007–2009 olin Ortodoksisen Opiskelijaliitto ry:n Logos-lehden päätoimittajana.

Voittajan valitsi raati, johon kuuluivat Kotimaan päätoimittaja Mari Teinilä, Jyväskylän seurakunnan viestintäpäällikkö Marjo Rönnkvist ja Rovio Learningin tuotepäällikkö Heikki Rusama.

Tutustu Sana papilta -blogiin

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliAloite: Kirkkohallitusta supistettava ja hallinto uusiksi
Seuraava artikkeliKotimaan Pro blogi -palkinto ortodoksipapille

Ei näytettäviä viestejä