Kreikan kirkolla olisi varaa auttaa talouskriisistä kärsiviä, sanoo Ateenan Merimieskirkon sosiaalikuraattori Mari Hilonen.
Miten Kreikan talouskriisin kärjistyminen ja pankkien sulkeutuminen näkyvät arjessasi?
– Ihmisten arkeen on tullut uusi rutiini. Joka päivä on haettava pankkiautomaatilta nostettavissa oleva summa 50 tai 60 euroa. Vaikka suurin osa Ateenan Merimieskirkon toiminnasta rahoitetaan Kreikasta, ulkomaisten rahansiirtojen loppuminen on vaikuttanut toimintaamme. Ruotsin kirkon avustukset ja minun Suomesta tuleva palkkani on pitänyt hoitaa muilla tavoin kuin pankin kautta. Maanantaina pankit avautuivat, mutta pankkipalveluissa on edelleen rajoituksia.
Viime viikkojen tilannetta on kuvattu jopa humanitaariseksi kriisiksi. Onko tämä liioittelua?
– Uskon, että viime viikkoina pula on näkynyt enemmän pienillä saarilla. Ateenassa on riittänyt peruselintarvikkeita. Pienemmillä saarilla voi olla vain yksi tai kaksi apteekkia eikä yhtään pankkiautomaattia. Lääkkeet ovat saattaneet loppua ja rahaa on pitänyt mennä hakemaan lähisaarilta. Matka voi kestää jopa päivän. Lääkärit kirjoittavat reseptejä lyhyemmäksi ajaksi, jotta lääkkeitä riittäisi kaikille.
– Koska ulkomaille ei voi siirtää rahaa, ulkomaisia elintarvikkeita on ollut myynnissä vähän. Maanantaina tapahtunut arvonlisäveron korotus nosti peruselintarvikkeiden hintoja jopa 10 prosenttiyksikköä.
Onko suomalaisia muuttanut Kreikasta takaisin Suomeen talouskriisin vuoksi?
– Suurin osa täällä asuvista pohjoismaalaisista on naisia, jotka ovat perustaneet perheen kreikkalaisen miehen kanssa. Viimeisen kuuden vuoden aikana moni on tehnyt päätöksen palata Suomeen. Joissain perheissä molemmat vanhemmista ovat jääneet työttömiksi. Suomesta edes toinen on löytänyt töitä. Suomi-koulussa näkee oppilasmäärän pienentyneen. Myös muita Pohjoismaista tulleita näkee vähemmän. Norjalaisia ei enää ole paljoakaan mukana kirkon toiminnassa.
Miten Kreikka on kehittynyt siellä olosi aikana?
– Olen ollut töissä Kreikassa matkailualalla yli 20 vuotta. Merimieskirkolla olen ollut kokoaikaisena työntekijänä viime vuodesta. Jos ajattelee paikallisten näkökulmasta, julkinen liikenne ja tiet kehittyivät varsinkin ennen olympialaisia. Viime kuukausia lukuun ottamatta tunnelin päässä näytti olevan valoa. Viime kesänä oli ennätysmäärä matkailijoita, mutta nyt esimerkiksi maan sisäinen matkailu on täysin halvaantunut.
Suomalaiset vastustivat Kreikan uutta tukipakettia. Tämän on sanottu herättäneen vihaisia kannanottoja kreikkalaisissa. Oletko itse kokenut vihamielisyyttä?
– Kielteisestä suhtautumisesta on puhuttu paljon. Suomen tiukka kanta on ollut yllätys monelle kreikkalaiselle. Minulle ei ole henkilökohtaisesti sanottu mitään suomalaisuudestani tai Suomen linjasta. En ole kuullut muidenkaan suomalaisten kohdanneen sellaista.
Suomessa kirkko reagoi kriiseihin diakoniatyön kautta. Miten ortodoksinen enemmistökirkko toimii Kreikassa?
– Kirkko on organisoinut erityisesti vapaaehtoista avustamista, esimerkiksi elintarvikkeiden, vaatteiden ja hygieniatuotteiden jakamista. Täällä ei kuitenkaan ole samanlaista diakoniatoimintaa kuin Suomessa. Kirkolla olisi varoja tehdä paljon enemmän, se on todella rikas.
Ilmoita asiavirheestä