Kreikan pääministerin ja vasemmistopuolue Syrizan johtajan Alexis Tsiprasin mielestä Kreikan on aika uudistaa perustuslakinsa uskontoneutraaliksi. Tsipras haluaa Kreikan valtion hyväksyvän uskonnollisen puolueettomuuden. Asiasta uutisoivat muun muassa World Religion News, turkkilaisjulkaisu Daily Sabah ja englanninkielinen Kreikkaan keskittyvä The National Herald.
Tsipras uskoo, että myös kirkko suostuu hänen esitykseensä. Hänen mukaansa ortodoksinen kirkko näkee askeleen sopivana, ja toimi olisi tärkeä perustuslain nykyaikaistamiseksi.
– Kirkon ja valtion välillä vallitsee laaja yhteisymmärrys uudesta aikakaudesta. Oletan, että valtio, poliittinen maailma, kansalaiset, kirkko ja uskovat ovat saavuttaneet kypsyyden, joka johtaisi heidät logiikkaan ja herkkyyteen hyväksyä kirkon ja valtion suhteiden rationalisointi, Tsipras sanoi puolueensa Syrizan yleiskokouksessa.
– Arkkipiispa Ieronymos II, jonka kanssa meillä on keskinäinen kunnioitus, on myös samaa mieltä tästä, Tsipras totesi.
Arkkipiispa Ieronymos II on Ateenan ja koko Kreikan ortodoksinen arkkipiispa.
Tsipras ei selventänyt tarkemmin sitä, millaiset suhteet kirkon ja valtion välillä tulisivat jatkossa olemaan.
Kreikan perustuslain kolmannessa artiklassa määritellään, että Idän ortodoksinen kirkko on Kreikan vallitseva uskontokunta. Laissa määritellään myös Kreikan ortodoksisen kirkon suhteet Konstantinopolin ekumeeniseen patriarkaattiin, joka on ortodoksisen maailman korkein auktoriteetti. Vaikka seuraavissa artikloissa mainitaan uskonnonvapaus kaikille uskonnoille, useat vähemmistöryhmät, etenkin turkkilaiset muslimit Länsi-Traakiassa, kokevat syrjintää.
Useat uskonnolliset ja konservatiiviset kreikkalaiset ovat olleet pettyneitä Tsiprasin vaalivoittoon, ja joidenkin mielestä hän jopa yrittää radikaalina ateistina tuhota uskon kokonaan. Pääministerin virkaan astuessa hän kieltäytyi vannomasta uskonnollista valaa maassa, jossa Kreikan ortodoksinen kirkko edelleen voimakkaasti vaikuttaa.
Kuva: FrangiscoDer / Wikipedia / CC BY-SA 3.0.
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.