Olli Valtonen kirjoittaa Askel-lehden kolumnissaan amerikkalaisen teologin Harvey Coxin ajatuksesta, jonka mukaan kristikunta on siirtymässä opillisuuden ajasta Hengen aikaan.
Cox jakaa kirjassaan Future of Faith kristillisyyden historian kolmeen eri vaiheeseen.
”Alun dynaamista Jeesus-liikettä hän kuvaa luottamuksen kautena. Sitä seurasi 1500 vuotta kestänyt opillisuuden aikakausi. Cox aavistelee, että kristikunta on nyt aloittanut siirtymän kolmanteen vaiheeseen – Hengen ajanjaksoon”, kirjoittaa Olli Valtonen.
Valtosen mukaan vuosi 385 merkitsi kristinuskon tulevaisuudelle tässä synkkää käännekohtaa, sillä piispojen synodi päätti teloittaa Avilan piispa Priscillian harhaoppisena.
”Hän oli ensimmäinen kristitty, jonka toiset kristityt tappoivat. Hänet ja kuusi hänen seuraajaansa mestattiin Trierissä. Kristillinen fundamentalismi oli vaatinut ensimmäisen uhrinsa.”
Valtosen mukaan Cox arvioi, että tämä valitettava ja pitkäaikainen opillisuuden ajanjakso on nyt muuttumassa. Kristikunta on Coxin mukaan suurimmassa mullistuksessa sitten uskonpuhdistuksen tai Konstantinus Suuren päivien.
”Mikä astuu loputtomien uskontunnustusten tilalle? Coxin mukaan teot. Merkitystä ei ole niinkään sillä, mitä kaikkea nielaiset uskontunnustusten mukana. Merkitystä on sillä, seuraatko Jeesusta ja toimit niin kuin hän opetti.”
Coxin mielestä ortodoksian sijaan tarvitaan ortopraxiaa – oikeaoppisuuden sijasta oikeaa elämää.
”Cox aavistelee kristikunnan olevan uuden ajanjakson edessä. Hän kutsuu tätä vaihetta Hengen ajanjaksoksi. Sillä on liittymäkohtansa varhaiseen kristillisyyteen siinä, että kirkollinen hierarkia ja oppien vartioiminen jäävät taka-alalle. Kristinuskosta tulee jälleen ruohonjuuriliike, jossa uskotaan, että Pyhä Henki voi puhua tavallisille ihmisille”, Valtonen kirjoittaa.
Lue koko kolumni torstaina ilmestyneestä Askelesta.
Ilmoita asiavirheestä