Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maihin kristillistä ohjelmaa kellon ympäri lähettävä SAT-7 juhli viikko sitten Kyproksella 20-vuotista taivaltaan. Juhlakonferenssiin osallistui runsaat 300 ihmistä eri puolilta maailmaa.
Mukana konferenssissa oli Medialähetys Sanansaattajien hallituksen varapuheenjohtaja, Helsingin yliopiston missiologian dosentti Timo Vasko. Sanansaattajat kuuluu SAT-7:n kansainvälisiin kumppaneihin.
Vaskon mukaan Kyproksen juhlassa teki vaikutuksen se, että yli 80 prosenttia lähetetyistä ohjelmista tuotetaan Lähi-idässä paikallisin voimin.
– Ohjelmissa on esimerkiksi paljon videoklippejä, jotka kertovat katsojien kulttuureihin sopivasti, miten kristityt elävät. Ohjelmien tekijöiden ammattitaito ja tekninen osaaminen ovat tasokkaita.
SAT-7 aloitti lähetystoimintansa 31.5.1996. Kanava pyrkii kirkon kasvuun ja kristillisen uskon ja todistuksen vahvistumiseen Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa.
Kristillistä ohjelmaa lähetetään viidellä kanavalla ja kolmella eri kielellä: arabiaksi, farsiksi ja turkiksi. Tällä hetkellä kanava panostaa erityisesti kristillisten lastenohjelmien lähettämiseen. Kanavan alueella on yli 300 miljoonaa potentiaalista katsojaa, joista puolet on alle 16-vuotiaita.
Vaskon tietojen mukaan SAT-7:n budjetti on tällä hetkellä noin 16 miljoonaa USA:n dollaria. Valtaosa tuloista saadaan tukena Yhdysvalloista, Kanadasta ja Euroopasta.
Kanava saa valtavasti palautetta. 20 vuoden aikana sitä on tullut yli 15 miljoonalta katsojalta.
Voiko ehtoollismessun näyttää televisiossa?
Ekumeeninen työskentely sujuu SAT-7:n sisällä hyvin, kertoo Medialähetys Sanansaattajien kansainvälisen kumppanuustoiminnan johtaja Timo Reuhkala. Järjestön valtuustossa ja sen käytännön työssä kohtaavat Lähi-idän vanhojen kirkkojen ja uusien protestanttisten ryhmien edustajat.
– Joskus käytännön lähetystyössä on tiettyjä jännitteitä. Taannoin esimerkiksi keskusteltiin siitä, voiko ehtoollisjumalanpalvelusta näyttää. Katolilaisten ja ortodoksien mielestä ei, koska katsoja ei voi osallistua ehtoolliseen. Myöhemmin saavutettiin kompromissi, jonka mukaan ehtoollismessua kuvattaessa taustalla oleva kertojan ääni selosti katsojille, mistä messun kussakin osassa on kysymys, Reuhkala sanoo.
Hän kertoo, että omia pulmiaan aiheuttaa joskus farsinkielinen toiminta. SAT-7:n valtuustossa on edustaja Iranin armenialaisesta kirkosta. Sillä on hyvät suhteet Iranin valtioon. SAT-7:n työntekijöissä taas on paljon muslimitaustaisia, kristityksi kääntyneitä iranilaisia.
– Iranin armenialaiskirkko ei myönnä, että Iranissa olisi kristittyjen vainoa. Maanalaisen kirkon edustajat taas kertovat, että kyllä on, Reuhkala toteaa.
SAT-7:n tarkoitus on Reuhkalan mukaan antaa kristityille ja kristinuskolle kasvot.
– Katsojien joukossa olevat muslimit kokevat, että lähetykset ovat puolueetonta tietoa ja että heitä ei yritetä käännyttää. Varsinkin arabiankieliset lähetykset ovat hyvin neutraaleja, Reuhkala sanoo.
Kanavan keskustoimisto sijaitsee Kyproksen Nikosiassa, mutta sillä on toimituksia tai studioita myös Kairossa, Beirutissa, Istanbulissa ja Lontoossa. Työntekijöitä on 178.
SAT-7:n kansainväliseen valtuustoon kuuluu 28 jäsentä. He edustavat enimmäkseen Lähi-idän kirkkoja, mutta mukana on myös muutamia edustajia länsimaisista kumppanuusjärjestöistä.
SAT-7 studiossa Kyproksen Limassolissa tuotetaan arabian- ja farsinkielisiä kristillisiä lastenohjelmia. Tekijöinä vasemmalta Panayiotis Keenan, Majid Akhavan ja Parastoo Poortaheri. Kuva: Timo Vasko
Ilmoita asiavirheestä