Israelin 47 kristillistä koulua ovat olleet lakossa syyslukukauden alusta lähtien, kertovat
Anglican Communion News Service
sekä
Jerusalem Post
.
Koulut eivät ole pystyneet aloittamaan syyslukukautta Israelin opetusministeriön toteuttamien leikkausten vuoksi. Lakko koskettaa noin 33 000 oppilasta.
Kristillisten koulujen edustajien mukaan koulujen rahoitus on tippunut viime vuosina merkittävästi. Opetusministeriön mukaan leikkauksia ei ole tehty, mutta rahoituksen laskenta riippuu katsontatavasta.
Kristilliset koulut ovat Israelissa tunnustettuja mutta epävirallisia, mikä tarkoittaa sitä, että ne ovat oikeutettuja 75 prosentin rahoitukseen siihen nähden, mitä valtiolliset koulut saavat. Tämä 75 prosentin osuus on pysynyt samana, mutta opetusministeriö on reilun kymmenen vuoden kuluessa vähentänyt kristillisten koulujen opetuksen määrää, mikä on pienentänyt varsinaista rahoitusta.
Vertailun vuoksi Israelin kristillisten koulujen keskushallinto huomauttaa, että vastaavanlaisia vähennyksiä ei ole tehty samanlaisessa tunnustetussa mutta epävirallisessa asemassa oleviin haredi-kouluihin. Haredijuutalaisuus on ortodoksijuutalaisuuden vanhoillisin suuntaus.
Kristilliset koulut kuuluvat Israelin vanhimpien koululaitosten joukkoon. Lukiotason oppilaista noin 69 prosenttia pääsee yliopistoon, mikä on suurempi kuin juutalais- tai muslimikoulujen tilastollinen prosentti. Koulut eivät valikoi oppilaitaan uskonnollisuuden tai kirkkokunnan mukaan, ja noin puolet koulujen oppilaista onkin muslimeja.
Jerusalem Post
uutisoi myös, että noin 90 prosenttia Israelin arabikouluista liittyy lakkoon osoittaakseen tukensa kristillisten koulujen lakolle. Tämä nosti kotiin jäävien oppilaiden määrän noin 20 prosenttiin Israelin koululaisista.
– Näinä aikoina, kun Israelin valtio pyrkii taloudelliseen nousuun, se vahingoittaakin kohtalokkaasti niitä kouluja, joista suurin osa korkeakoulutetuista arabeista tulee, Israelin arabi ja poliitikko Esawi Frej kommentoi lakkoa Jerusalem Postille.
Ilmoita asiavirheestä