Aiemmin tällä viikolla Helsingin Sanomien uutisoiman tutkimuksen mukaan vajaan kahden vuoden aikana 77 nuorta on uhkaillut netissä koulusurmalla.
Tutkimusryhmä sai Sosiaali- ja terveysministeriön luvalla käydä läpi nuorisopsykiatriseen arvioon lähetettyjen koulusurmauhkailijoiden potilasasiakirjoja. Nettiuhkailijoista kuusi oli valmistellut koulusurmaa.
– Tieto tästä täsmää KRP:n paikallispoliisilta saamiin tietoihin. Sellaisia nettiuhkailutapauksia, jotka ovat johtaneet sosiaalityöntekijän konsultaatiotaan tai psykiatrisiin tutkimuksiin on kymmenissä laskettava määrä, Keskusrikospoliisin poliisipsykologi Lasse Nurmi toteaa, mutta muistuttaa samalla, että valmistautumista on monenasteista.
Nurmen mukaan on tosiasia, että myös joitakin valmistautumisasteelle menneitä tapauksia on tullut poliisin tietoon muutaman viime vuoden aikana.
Nurmen mielestä nettiuhkailutapauksia ei kannata uutisoida yksityiskohtaisesti.
– Näissä on vaarana tarttuvuus. Kaikissa tämänkaltaisissa tapauksissa on taustalla copycat-ilmiö. Henkilöt, joilla on mielenterveysongelmia, saavat näistä virikkeitä ja yllykkeitä.
Tutkimuksessa esiin tulleista tapauksista Nurmi tunnistaa tietyn nuorten miesten ongelman: Ollaan yksinäisiä susia, joille kavereita löytyy enemmänkin nettipalstoilta. Erilaisilla verkon foorumeilla voidaan kevyesti vaihtaa tyhmiäkin mielipiteitä.
Nurmen mielestä kouluissa ollaan kuitenkin koko tilanteesta melko hyvin tietoisia ja valmiina reagoimaan.
– Olen itsekin käynyt opettajien tilaisuuksissa puhumassa. Niissä on käyty läpi merkkejä, joihin oppilaan käytöksessä kannattaa kiinnittää huomiota ja joista huolestua. Suurin osa uhkauksista on kiusantekoa, mutta kun niihin liittyy sosiaalista eristäytymistä tai yli-ihmisfantasioita, tai voimakasta maailman- tai rotuvihaa, pitää asia ottaa puheeksi, Nurmi sanoo.
Ilmoita asiavirheestä