KUA ihmettelee antisemitismisyytöksiä Israelin suurlähettiläälle

Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen kiittää kirjeessään Israelin Suomen suurlähettilästä selvennyksistä asioihin, joihin ”perustuu syytös antisemitismistä”.  Suurlähetystön ja Kirkon Ulkomaanavun yhteydenpidon taustalla on Ulkomaanavun mukanaolo Israelin siirtokunnista tulevien tuotteiden alkuperämerkintöjä vaativaan EAPPI-järjestön Alkuperä merkkaa -kampanjassa. Pentikäinen oli hiljattain KUAn aloitteesta keskustelemassa Israelin Suomen suurlähetystössä ja 15.10. päivätyllä kirjeellään suurlähettiläälle Dan Ashbelille hän sanoo vastaavansa suurlähettilään tapaamisessa esittämiin huoliin.

Maaliskuussa Finnwatch julkaisi Kirkon Ulkomaanavun toimeksiannosta tehdyn selvityksen, joka tarkasteli kriittisesti Suomessa toimivien yritysten yhteyksiä Israelin siirtokuntiin. Tässä yhteydessä Suomessa kävi puhumassa siirtokuntia vastustava taloustutkija Shir Hever. Hän on juutalainen ja Israelin kansalainen. Tilaisuuden oli järjestänyt EAPPI-ohjelma, mutta sitä mainostettiin KUAn nettisivulla. EAPPI on kansainvälinen ekumeeninen kumppanuusohjelma palestiinalaisalueilla ja Israelissa.

Pentikäinen toteaa Kotimaa24:lle, että suurlähetystön antisemitismisyytökset KUAa kohtaan liittyvät nimenomaan Heverin ajatuksiin, ei siihen miten KUA on toiminut. Pentikäinen katsoo lähetystön aiemmin antaneen ymmärtää Ulkomaanavun syyllistyneen antisemitismiin siirtokuntatuotteiden merkitsemiskampanjassa. Antti Pentikäisen 15.10. kirjeessä Israelin Suomen suurlähettiläälle todetaan, etteivät Heverin mielipiteet välttämättä edusta KUAn kantaa. Kotimaa24:lle Pentikäinen sanoo Heverin puhuneen yksityishenkilönä.

”KUAn ja EAPPI-ohjelma eivät ole sitoutuneet minkäänlaiseen Israelin tai israelilaisten tuotteiden vastaiseen boikottiin”, Pentikäinen sanoo kirjeessä. Hän katsoo, että voimassa oleva EU:n ja Israelin sopimus siirtokuntatuotteiden merkitsemisestä alkuperäkoodilla (zip-koodi) on hyvä perusta asian ratkaisemiseksi. ”Siirtokunnat eivät ole osa kansainvälisesti hyväksyttyä Israelin aluetta ja siksi niiden tuotteita ei pitäisi merkitä israelilaisiksi eikä niistä pitäisi saada sen mukaisia verohelpotuksia”.

Pentikäinen pitää Kirkon Ulkomaanapua ja sen tukijoitakin loukanneita antisemitismisyytöksiä vakavana asiana eikä niitä pitäisi käyttää keinona ajaa lyhyen tähtäimen poliittisia tavoitteita. Osansa Pentikäisen kritiikistä saavat myös Israelin ystävät: ”Voin helposti ymmärtää, miten tällaiset uskonnollisesti motivoituneet lobbarit tulevat avuksi puolustettaessa Israelin valtion kansallista etua.”

– Onko todellista ystävyyttä sellainen Israelin ystävien ajatus, että Israelin kansa kokisi tuhon ennen kuin Messias palaa? Pentikäinen sanoo Kotimaa24:lle.

Pentikäinen toivoo kirjeensä päätteeksi rakentavaa dialogia niin suurlähettilään kuin Israelin hallinnon kanssa. Hänen tosin kertoo keskustelun tähänkin saakka pysyneen rakentavana ja kehuu Israelin Suomen suurlähetystöä muun muassa KUAn avustustyöntekijöiden pääsyn varmistamisessa Gazaan.

Suurlähetystö: Antisemitismissa kyse EU:n omista määritelmistä

Kotimaa24:n keskiviikkona tavoittama Israelin suurlähetystön varapäällikkö Yuval Donio-Gideon sanoo, ettei suurlähetystö ole koskaan väittänyt tuotteiden alkuperän merkitsemisen sinänsä olevan antisemitismiä. Hän vetoaa EU:n omiin antisemitismimääritelmiin, jonka mukaan antisemitismiä ovat niin sanotut kaksoisstandartit eli jos Israelilta odotetaan tai vaaditaan sellaista toimintaa, jota ei edellytetä muilta demokraattisilta valtioilta.

– Tämä on oleellinen kysymys, koska Suomi on osa EU:ta, Donio-Gideon sanoo.

Hänen mukaansa on EU:n mukaan kyse antisemitismista, jos muilta demokraattisilta mailta ei vaadita vastaavaa kuin Israelilta. Siksi hän kysyy, onko KUA vaatinut myös muilta mailta, joihin liittyy kiistanalaisia alueita, samanlaista politiikkaa kuin Israelilta. Kirjeessään Pentikäinen viittaa KUAn kampanjaan, jolla on pyritty vaikuttamaan Kongon Demokraattisen Tasavallan laittomaan kaivostoimintaan. Donio-Gideon sanoo tähän, että lähempänäkin olisi maita, joiden toimintaan voisi puuttua.

Donio-Gideon viittaa lisäksi maaliskuussa järjestettyyn Heverin tilaisuuteen ja toteaa, että siellä olisi pyydetty boikotoimaan maana nimenomaan Israelia.

– En ole kuullut Pentikäisen sanovan, että KUA on Israelin boikotoimista vastaan.

Kirjeessään suurlähettiläälle Pentikäinen toteaa, ettei KUA boikotoi Israelia.

Kysymykseen Israelin ystävien ja suurlähetystön yhteyksistä Donio-Gideon toteaa, että pitää kysyä Israelin ystäviltä, mikä heitä motivoi ottamaan asioihin kantaa.

Hän sanoo toivovansa avointa keskustelua kaikkien ryhmittymien kanssa, myös kriittisesti Israeliin suhtautuvien.

– Ei ole mitään väärää kritisoida Israelia, mutta kriittisyyden lisäksi pitäisi olla rakentavia ideoita, miten asioissa edetään, hän sanoo.

Lue Antti Pentikäisen kirje (pdf englanniksi) Israelin Suomen suurlähettiläälle

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPaavi lähettää valtuuskunnan Syyriaan
Seuraava artikkeli”Politiikka sopii kirkon työntekijälle”

Ei näytettäviä viestejä