KUA:n rauhatyö Somaliassa laajenee

Kirkon Ulkomaanapu laajentaa rauhantyötään Keski-Somaliaan. Siellä turvallisuustilanne on epävakaampi kuin pohjoisessa.

Ulkomaanapu on osallistunut Somalian tilanteen rauhoittamiseen ja vakiinnuttamiseen jo seitsemän vuotta. Ruohojuuritason rauhantyö keskittyy neuvottelumahdollisuuksien tarjoamiseen keskenään pitkään taistelleille ryhmille sekä klaanien välisten kiistojen sovitteluun.

– Yli 20 vuotta kestänyt sisällissota on romuttanut Somalian paikallishallinnon. Klaanit ovat ottaneet oikeuslaitoksen ja valtion aseman, kertoo Itä- ja eteläisen Afrikan alue-edustaja David Korpela.

– Klaanien välinen sopiminen on hidasta ja kallista, koska yhden klaanin jäsenen rikos muuttuu koko klaanin rikkomukseksi. Rangaistukseksi määrättävät korvaukset ovat köyhässä Somaliassa kohtuuttoman suuria ja niiden hankkiminen saa aikaan uusia rikoksia.

Ulkomaanapu ja paikalliset yhteistyökumppanit tarjoavat klaaneille mahdollisuuden tapaamiseen ja keskusteluun turvallisessa paikassa ilman aseita.

Keskeistä työssä on vaikutusvaltaisten klaanijohtajien ja uskonnollisten johtajien tunnistaminen ja saaminen mukaan rauhansovitteluun. Sovittelutyö aloitetaan tavallisesti klaanin jäsenten omasta pyynnöstä.

Somalimaassa on kahden edellisvuoden aikana saavutettu erittäin hyviä tuloksia. Seuraava askel on sopia yhteisistä säännöistä sekä luoda toimiva paikallishallinto. Tavoitteena on kestävä rauha.

Onnistumiset Somalimaassa ovat kannustaneet Ulkomaanapua laajentamaan toimintaansa myös Keski-Somaliaan, vaikka turvallisuustilanne siellä on pohjoista paljon epävakaampi.

Helmikuun alussa Ulkomaanapu aloitti Euroopan Unionin EuropeAidin rahoittaman hankkeen. Keski-Somalian kahdessa maakunnassa aloitetaan rauhan tunnustelu pohjoisessa hyvin toimineen mallin mukaan. Työtä tehdään yhdessä paikallisten rauhankomiteoiden kanssa.

Ulkomaanavun rauhantyön budjetti tälle vuodelle on nyt yli 3,6 miljoonaa euroa. EU:n lisäksi rahoittajia ovat muun muassa Britannian kehitysyhteistyöosasto ja Suomen ulkoministeriö.

Ulkomaanapu työskentelee läheisesti Somalian islamilaisten uskonnollisten johtajien kanssa. Tärkeässä roolissa on myös Suomen somaliyhteisö.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliDon Tami saarnaa Turussa
Seuraava artikkeliKulosaaren uskonnonopetusmallista keskustellaan yliopiston seminaarissa

Ei näytettäviä viestejä