Kuka puhuu hiippakunnan äänellä? – Uutisointi veti mutkia suoriksi

Suuret tiedotusvälineet ovat tänään otsikoineet, että Helsingin hiippakunta olisi päättänyt, että sen alueella aletaan vihkiä sateenkaaripareja. Kuka käyttää hiippakunnan ääntä?

MTV3 otsikoi verkkosivullaan: ”Helsingin hiippakunnalta radikaali linjaus: Hyväksyy
homoparien vihkimisen vastoin kirkon virallista kantaa”.

Helsingin Sanomat puolestaan otsikoi: ”Helsingin hiippakunta: Homopareja voidaan alkaa vihkiä Helsingissä ja Vantaalla maaliskuussa 2017”. HS tarkensi otsikkoaan myöhemmin muuttamalla hiippakunnan hiippakuntavaltuustoksi.

Kummankin otsikon taustalla oli Helsingin hiippakunnan hiippakuntavaltuuston eilinen ponsi, jossa se ilmaisi kannattavansa sateenkaariparien vihkimistä ja siunaamista.

Otsikoista saattoi saada käsityksen, että kyse olisi laajemmasta hiippakunnallisesta linjauksesta.

– Otsikointi on epätarkkaa. Se kertoo joko laiskasta toimittajan työstä tai liiallisesta toiveesta siitä, miten haluaisin asioiden olevan, kommentoi Helsingin hiippakunnan notaari Heikki Hämäläinen.

Hämäläisen mielestä itse jutut kertovat hiippakuntavaltuuston ponnesta eli tahtotilan ilmauksesta asiallisesti.

– Ei ole aivan yksiselitteistä vastausta kysymykseen, kuka käyttää hiippakunnan ääntä. Hiippakuntavaltuustolla on kirkkolaissa ja -järjestyksessä määrättyjä tehtäviä, samoin tuomiokapitulilla, joka on selkeimmin juridinen toimija. Myös piispalla on oma tärkeä roolinsa.

Kolme hallinnollista toimijaa

Kirkkolaissa sanotaan, että hiippakunta hoitaa itsenäisesti hallintoaan. Toimijoita ovat piispa, hiippakuntavaltuusto, tuomiokapituli, johtokunta ja tuomiokapitulin viranhaltijat.

2000-luvun alkupuolella perustettujen hiippakuntavaltuustojen tehtäviksi määritellään kirkon tehtävän tukeminen ja edistäminen hiippakunnassa ja sen seurakunnissa. Myös aloitteiden käsittely kuuluu hiippakuntavaltuustolle.

Käytännössä hiippakuntavaltuusto on kirkon hallinnossa hieman hahmottumaton väliporras.

Tuomiokapituli hoitaa kirkkolain mukaan hiippakunnan kirkollista hallintoa ja toimintaa. Kapituli myös edustaa kirkkoa hiippakunnan asioissa ja käyttää puhevaltaa tuomioistuimissa ja muissa viranomaisissa sekä tekee hiippakuntaa koskevat sopimukset ja muut oikeustoimet.

Kirkkolain mukaan piispa johtaa hiippakuntansa hallintoa ja toimintaa sekä valvoo seurakuntia ja pappeja.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Helsingin hiippakuntavaltuusto kannattaa sateenkaariparien vihkimistä ja siunaamista

Kotimaa: Hiippakuntavaltuustojen merkitys vähäinen ja rooli hakusessa

Ilmoita asiavirheestä

Edellinen artikkeliHelsingin hiippakuntavaltuusto kannattaa sateenkaariparien vihkimistä ja siunaamista
Seuraava artikkeliTiekirkkojen kausi päättyi – näissä kirkoissa käytiin eniten

Ei näytettäviä viestejä