Kirkko ja raha on monen kirkkoon kriittisesti suhtautuvan lempiaihe. Usein aiheesta löytyy enemmän kuvitelmia kuin tietoa. Yksi paikka, josta tietoa saa, on verkosta löytyvä fiksu ja arvoituksellinen sivusto kirkonrahat.fi. Mikä se on ja kuka sitä ylläpitää?
Sivuston vasemmassa ylälaidassa on logo: Kirkko Helsingissä. Sivusto on siis Helsingin seurakuntayhtymän hallinnoima, on ollut jo vuodesta 2011.
Ajatus kertoa kirkon rahoista netissä syntyi käytännön syistä Helsingin seurakuntien viestinnässä vuonna 2009.
– Meiltä kysyttiin talouteen liittyvistä asioista, eikä verkossa ollut mitään paikkaa, jonne voisi viitata ja jossa niistä kerrottaisiin kootusti, sanoo tiedottaja Erja Piipponen.
Sivuston saaminen julki kesti muun muassa teknisistä syistä toista vuotta.
Viestintäjohtaja Seppo Simolan mukaan ihmisillä on enemmän sloganmaisia käsityksiä rikkaasta kirkosta ja kirkon rahakirstuista, kuin tietoon perustuvia yksityiskohtaisia kysymyksiä.
– Halusimme että tavallinenkin ihminen ymmärtää mistä kirkon rahat tulevat ja mihin ne menevät. Ja että mitä tarkoittaa, kun Helsingin seurakuntayhtymän budjetti on yli 100 miljoonaa. Summana se on suuri, mutta mitä kaikkea rahalla tehdään, sen haluamme kertoa.
– Halusimme myös kansantajuistaa vaikeaa taloudellista terminologiaa. Perustekstin sivustolle laati taloustoimittaja Sirkku Nyström.
Seppo Simola sanoo, että sivuston osoite, domain, on koko kirkkoon viittaava, vaikka sivuston sisältö keskittyy Helsingin seurakuntien talouteen.
– Otimme nimen käyttöön, koska se oli vapaana ja halusimme viedä asiaa eteenpäin eikä aihe tuntunut kiinnostavaan muita. Kirkon rahat on myös googlehaun kannalta hyvä käsite.
Verkkoviestintäsuunnittelija Eeva Järvinen kertoo, että Helsingin seurakuntayhtymä olisi valmis antamaan kirkonrahat.fi-sivuston koko kirkon käyttöön, mutta esimerkiksi kirkkohallituksessa ei ole asiaan sytytty.
– Voisimme hyvinkin olla osoitteessa alasivustona kirkonrahat.fi/helsinki, jos joku muu tuottaisi taloustietoa omasta yhtymästään tai seurakunnasta.
Kirkonrahat.fi-sivustolla on kuukausittain noin 150 eri kävijää, eli mitään kävijäryntäystä ei ole koettu. Viime vuonna eri kävijöiden yhteenlaskettu määrä oli reilut 1600.
Yleisluontoista tietoa kirkon taloudesta löytyy myös Kirkkohallituksen ylläpitämästä Sakastista.
Piirros Anu Ylä-Jussila kirkonrahat.fi-sivustolta
Ilmoita asiavirheestä