Kirkon ulkoasiain osasto on arvioinut, että kirkon lähetysjärjestöt ovat erilaisista teologisista tulkinnoistaan riippumatta valmiit puolustamaan kaikkien, myös seksuaalisten vähemmistöjen, ihmisoikeuksia.
Kirkon tiedotuskeskus julkaisi asiasta tänään tiedotteen.
Lue tiedote kokonaisuudessaan tästä:
(Kuvassa kirkkohallitus)
Lähetystyön uusi toimintarakenne käynnistynyt:
Kirkon lähetysjärjestöt ovat valmiita puolustamaan kaikkien ihmisoikeuksia
Kirkon lähetystyön uusi toimintarakenne otettiin käyttöön vuoden 2014 alusta. Lähetysstrategian mukaisesti lähetysjärjestöt allekirjoittivat lähetystyön perussopimuksen kirkon kanssa viime vuonna. Siinä ne ovat sitoutuneet kirkon tunnustukseen, päätöksiin ja lähetysstrategian periaatteisiin.
Uusi toimintarakenne mahdollistaa perussopimuksen toteutumisen arvioinnin vuosittain. Tämä tapahtuu kunkin järjestön kanssa muun muassa ohjauskeskusteluissa. Niissä muodostetaan kokonaiskuva kaikkien lähetysjärjestöjen toiminnasta. Kirkon ulkoasiain neuvosto valvoo perussopimuksen noudattamista.
Ensimmäiset sopimuksen mukaiset ohjauskeskustelut käytiin viime syksynä. Ne osoittivat kirkon lähetysjärjestöjen tekemän työn monipuolisuuden ja merkittävyyden, mutta myös sen vaikeudet. Lähetysjärjestöt toivat avoimesti esiin toimintaansa myös sellaisissa maissa, joissa kristillisen kirkon tai järjestön toiminta voi olla hankalaa, jopa uhattua.
Viimeaikaisessa julkisessa keskustelussa ovat olleet esillä järjestöjen suhde kirkon virkaan ja suhtautuminen homoseksuaalisuuteen sekä samaa sukupuolta olevien parisuhteisiin. Aiheita käsiteltiin myös viime syksyn ohjauskeskustelujen yhtenä osana. Kirkon ulkoasiain osasto on koonnut näissä keskusteluissa seuraavat lähtökohdat:
1. Osa kirkon lähetysjärjestöistä edustaa niin sanottua perinteistä virkakäsitystä eli ne eivät teologisin perustein hyväksy pappisviran avaamista naisille. Järjestön työntekijät voivat pitäytyä teologisesti perustellulla torjuvalla kannallaan, mutta heillä ei ole mahdollisuutta kieltäytyä yhteistyöstä. Tämä koskee myös järjestöjen pappeja, kun he vierailevat seurakunnissa. Kun lähetysjärjestöt toimivat ulkomailla, niiden tulee noudattaa ulkomaisten yhteistyökirkkojen virkaratkaisuja eikä lisätä jännitteitä omalla toiminnallaan. Teologisesta kannastaan riippumatta kaikki järjestöt ovat perussopimuksen allekirjoittamalla ilmaisseet sitoutuvansa näihin periaatteisiin.
2. Kirkon kanta samaa sukupuolta olevien parisuhteisiin perustuu piispainkokouksen selvitykseen helmikuussa 2010 ja kirkolliskokouksen hyväksymään perustevaliokunnan mietintöön (4/2010). Piispainkokous ei ottanut erikseen periaatteellista teologista kantaa parisuhteensa rekisteröineiden mahdollisuuksiin toimia kirkon työntekijänä. Piispainkokous kuitenkin totesi asian oikeudellisen nykytilan: olemassa olevan lainsäädännön mukaan rekisteröidyn parisuhteen solmiminen ei ole este kirkon työssä toimimiselle.
Lähetysjärjestöt ovat yksityisoikeudellisia toimijoita. Niiden kanssa solmitulla perussopimuksella ei puututa sopijajärjestön yksityisoikeudelliseen asemaan. Työnantajalla on oikeus valita tehtävään kelpoisuusehdot täyttävä sopiva henkilö. Syrjintäkielto sitoo työnantajaa kaikissa oloissa. Kirkolla ei ole rekrytoinneissa toimivaltaa ratkaista tuomioistuimelle kuuluvaa asiaa.
Rekrytoitaessa ulkomaisiin tehtäviin on otettava huomioon kohdemaan olosuhteet ja lainsäädäntö. Homoseksuaalisuus on kriminalisoitu lukuisissa maissa, joissa kirkon lähetysjärjestöt toimivat. Lähetysjärjestöjen yhteistyökirkot toimivat hyvin erilaisissa olosuhteissa kuin Suomen evankelis-luterilainen kirkko ja niiden suhtautuminen homoseksuaalisuuteen poikkeaa usein oman kirkkomme näkemyksistä.
Erilaisten suhtautumisten taustalla on erilainen näkemys Raamatusta. Piispainkokous totesi selvityksessään vuonna 2010, että eri käsitysten edustajat tahtovat olla uskollisia Raamatulle ja kirkon tunnustukselle, mutta päätyvät tulkinnoissaan eri lopputulokseen.
Myös lähetysjärjestöjen suhtautumisessa homoseksuaalisuuteen ja rekisteröityihin parisuhteisiin on erilaisia teologisia tulkintoja, jotka tulivat esiin viime syksyn ohjauskeskusteluissa.
Kirkon ulkoasiain osasto on arvioinut, että kirkon lähetysjärjestöt ovat erilaisista teologisista tulkinnoistaan riippumatta valmiit puolustamaan kaikkien, myös seksuaalisten vähemmistöjen, ihmisoikeuksia.
Seuraavat ohjauskeskustelut järjestöjen kanssa käydään ensi syksynä.
Ilmoita asiavirheestä