Tilastokeskuksen tietojen mukaan kuolleiden määrän kasvu oli viime vuonna suurinta yli 35 vuoteen. Kuolleiden määrä kasvoi 3,9 prosenttia edellisvuodesta. Kuolleita oli yhteensä 57 659, mikä on 2 171 enemmän kuin vuotta aiemmin.
Tilastokeskuksen väestötilastoissa ei eritellä kuolemien syitä. Virallinen kuolemansyytilasto julkaistaan tilastointivuotta seuraavan vuoden lopussa, joten vuoden 2021 kuolemansyyt ovat selvillä joulukuussa 2022.
”Kuolleisuuden kasvu on tullut erityisesti yli 85-vuotiaiden kuolleisuuden lisääntymisestä. Marras-joulukuussa kuolleita oli jopa yli 15 prosenttia enemmän kuin vertailuajankohtana eli vuosina 2017–2020 keskimäärin”, yliaktuaari Joni Rantakari kertoo Tilastokeskuksen tiedotteessa.
Nuorissa ikäluokissa enemmistö kuolleista oli miehiä. 82-vuotiaissa ja sitä vanhemmissa ikäryhmissä naisia kuoli miehiä enemmän. Tätä selittää naisten suurempi osuus iäkkäimpien joukossa.
”Kuolleiden määrä on kasvanut jo jonkin aikaa, ja merkittävin syy tähän on Suomen ikääntyvä väestörakenne. Suuret ikäluokat vanhenevat. Tämän vuoksi kuolleisuuden voisi olettaa kasvavan jatkossakin”, Rantakari sanoo.
Kuolleiden määrän kasvu näkyy seurakunnissa myös hautaan siunaamisten lisääntymisenä. Vuonna 2021 evankelis-luterilaisissa seurakunnissa toimitettiin kirkon tilastojen mukaan 46 054 hautaan siunaamista, vuonna 2020 niitä oli 44 831. Vuonna 2019 hautaan siunaamisia oli 43 751.
Paitsi että kuolleiden määrä on lisääntynyt, myös yleinen kuolleisuusluku on Tilastokeskuksen mukaan noussut. Viime vuonna se oli 10,4, kun vuonna 2020 se oli tasan 10.
Yleinen kuolleisuusluku on väkilukuun suhteutettu tunnusluku, joka kertoo kuolleiden määrän vuoden keskiväkiluvun tuhatta henkeä kohden.
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.
Ilmoita asiavirheestä