Dosentti Kari Kuulan (kuvassa oikealla) kristinuskoa esittelevä teos Kotona kristinuskossa (Kirjapaja 2012) on nimetty professori Esko Valtaojan lausuman perusteella. Valtaoja on takavuosien lehtihaastattelussa kaipaillut kristinuskosta kirjaa, joka ei sisällä teologista jargonia eikä hartauskirjoista tuttua liirumlaarumia. Lisäksi hän on kirjoittanut kirjan nimeltä Kotona maailmankaikkeudessa (Ursa 2001). Kuula sanoo kirjansa idean olevan Valtaojan lausuntoa vanhempi.
– Sosiaalipsykologi Antti Eskola kysyi varmaan kymmenen vuotta sitten enkö olisi halukas kirjoittamaan ajattelevan ihmisen kirjan siitä, mitä kristinusko on. Ajattelin ettei minulla ole kypsyyttä enkä ole tarpeeksi kiinnostava ihminen. Nyt sitten vettä on virrannut Kallavedessä ja on tullut tuntu, että jonkun asteista omaa ymmärrystäkin on päässyt syntymään. Olen valmis kertomaan minkälaisen painin kautta olen saanut selvyyttä itse siihen mitä kristinusko on, Kuula sanoo.
Ajatus kirjojen nimeämisestä toisten kirjojen mukaan ei ole Kuulallekaan uusi. Aikanaan hän nimesi kirjansa Helvetin historia (Kirjapaja 2006) pohjalta pohjalle Esa Saarisen filosofian historian perusteella.
Valtaojaan Kuula ei ole uusimman kirjansa tiimoilta ollut yhteydessä. Valtaoja on kuitenkin kirjasta tietoinen.
– Kirjan olen noteerannut, ja jostakin taisin jo lukea arvostelunkin siitä, mutta en ole vielä ehtinyt ostamaan ja lukemaan. Suunnitelmissa kyllä on, Valtaoja sanoo.
Hän kertoo kannattavansa ehdottomasti ”Kotona”-tyylin kirjoja oli aihe mikä tahansa.
– Sixten Korkmanin
Talous ja utopia (Docendo 2012), joka syksyllä keikkui bestsellerlistojen kärjessä, oli oikeastaan yksi tällainen, aiheena talous. Hänhän sanoi esipuheessa ajatelleensa teini-ikäistä tytärtään kirjaa kirjoittaessaan.
– Uskonnon tai teologian kohdalla on tietysti aina se ongelma, että kirjan kirjoittajalla voi olla ketunhäntä kainalossa – eli että ”tietokirjan” sijaan kyseessä onkin paremminkin ”mielipidekirja”, pamfletti. Kuulaa lukematta en osaa sanoa, onko tällaisesta pelkoa hänen kohdallaan, Valtaoja sanoo.
Kuulan mukaan hän on pyrkinyt kertomaan asiat omista lähtökohdistaan.
– Olen aika monta kirjaa kirjoittanut. Ne ovat olleet tähän saakka tietokirjoja, joissa kerrotaan miten asiat suurin piirtein menee nyky-ymmärryksen mukaan. Pikkuhiljaa on kypsynyt halu kertoa myös miten itse ymmärrän kristinuskon. Huomasin kirjaa tehdessä, että olen omasta mielestäni aika hyvässä asemassa kirjoittamaan, kun minulla ei ole sellaista julkista roolia tai virkaa joka pakottaisin kirjoittamaan tietyllä tavalla sovinnollisesti tai riitaa haastaen. En ole piispa enkä ammattiliberaali ja olen saanut myös oman 15 minuuttiani, Kuula sanoo.
Ilmoita asiavirheestä