Kuurojen Liitto: Signmarkin saatava Gramex-korvaukset

SignmarkKotimaa24:n pyynnöstä kantaa viittomakielisen esiintyvän taiteilijan oikeuteen saada Gramex-korvauksia. Kyse on Signmarkin eli Marko Vuoriheimon tapauksesta. Koska Signmark on kuuro eikä tuota itse ääntä, hän jää paitsi tiettyjä esittävien taiteilijoiden ja äänitetuottajien yhdistyksen Gramexin korvauksia.

Kuurojen Liitto katsoo, että viittomakielellä esiintyvän viittomakielisen artistin esiintyminen musiikin alalla ja tallenteissa artistina ja solistina on luonut uuden tilanteen koskien Gramex-korvausten myöntämisen perusteita. Liitto pitää Signmarkia ennakkotapauksena.

Liiton mukaan Signmarkin panos teoksissa ja tallenteissa on verrannollinen muiden esiintyvien taiteilijoiden ja solistien panokseen. Sen vuoksi se katsoo, että Signmark on oikeutettu saamaan vastaavan suuruiset korvaukset kuin muutkin artistit.

Kuurojen Liiton mukaan ratkaisun pitäisi toimia joko ennakkotapauksena tulkittaessa tulevaisuudessa kaikkien viittomakielisten artistien oikeutta Gramex-korvauksiin tai Gramexin olisi erikseen huomioitava korvausperusteidensa kirjauksissa musiikin alalle tulevien viittomakielisten esiintyvien artistien asema.

Kuurojen Liiton mukaan myös Suomessa ratifiointivaiheessa oleva YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva yleissopimus tukee heidän kantaansa kysymyksessä.

Gramex: Ei korvauksia, jos ei esiinny äänitteellä

Tilanne on ollut myös Gramexille sen verran kinkkinen, että sitä on käsitelty sen hallituksessa asti. Gramexin apulaisjohtajan Lauri Kairan mukaan kyse on siitä, miten levyn tekoon osallistuneiden henkilöiden korvauspotti jaetaan heidän välillään. Gramex-korvauksia saavat äänitteellä tai musiikkivideolla soittavat esiintyvät taiteilijat ja tuottaja. Rahat kerätään tuon levyn radiosoitosta tai vaikkapa siitä, jos levyä soitetaan ravintolassa taustamusiikkina. Kaira painottaa, että Gramexin velvollisuus on jakaa rahat juuri niille henkilöille, jotka soittavat kyseisellä levyllä äänitettyjen muusikko-osuuksien suhteessa.

Signmark saa levyjensä tuottajan roolista Gramex-korvauksia, mutta koska hän ei tuota ääntä vaan hänen viittomisensa räppää toinen henkilö omalla äänellään, muusikon tai solistin roolissa hän ei ole oikeutettu korvauksiin.

– Jos henkilö ei esiinny äänitteellä, silloin emme pysty hänelle korvauksia keräämään, kun hän ei faktisesti esiinny äänitteellä. Hän voi olla äänitteellä tuottaja ja saada siitä korvauksia ja voisi olla myös kapellimestari, jos hän olisi tosiasiallisesti johtanut orkesteria soittamisen ja levyn tekemisen aikana, Kaira kertoo.

– Sillä, että ihminen osallistuu sovitustyöhön tai biisien sanoittamiseen, ei ole Gramex-puolella merkitystä. Siitä saa Teosto-korvauksia. Musiikkivideo on eri juttu kuin äänilevy. Musiikkivideolla henkilö pystyy olemaan myös viittomakielellä solisti, hän pystyy esittämään viittomakielellä biisin sanat yleisölle. Musiikkivideolla esiintymisestä hän saa Gramex-korvauksia.

Signmark: Kyse ei rahasta vaan periaatteesta

– Heidän pykälät ja säännöt sanovat, että korvausten pitää mennä niille, jotka ovat levyllä studiossa soittaneet, laulaneet tai toimineet kapellimestarina. Näin ollen Gramex ei katso että ”viittomakielellä laulaminen” on myös laulua, koska heistä äänite on puhtaasti ääntä sisältävä tallenne, Signmark eli Marko Vuoriheimo itse selvittää tilannettaan Kotimaa24:lle.

– Minne minun työni ja taiteeni sitten laitetaan? Siinäpä pulma.

– Mikäli Gramex pitää minua artistina, heidän tulee tehdä jotain niin, että olen samalla viivalla muiden artistien kanssa. He vetoavat, että saan korvauksia tuottajana, hän jatkaa.

Vuoriheimo sanoo ”komppaavansa” eli pitävänsä hyvänä Kuurojen Liiton kannanottoa.

Vuoriheimon mukaan hänellä asiassa ei ole kyse rahasta vaan periaatteesta.

– On ymmärrettävää, että Gramexilla on omat maailmansa, mutta aina voi silti luoda uuden lokeron, systeemin ym. Eletäänhän me jo lukua 2012, Vuoriheimo sanoo.

Rap-artisti Signmark on voittanut muun muassa valtion kulttuuripalkinnon. Entinen ulkoministeri Alexander Stubb nimesi hänen erityisedustajakseen vuonna 2010 edistämään vammaisten ihmisoikeuksia.

Gramexin ja Signmarkin välisen keskustelun korvausasioista nosti alun perin esiin
Helsingin Uutiset
.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeli”Ei sähköiselle äänestykselle”
Seuraava artikkeliKirkkoherra Jyväskylän loitsuilusta: ”En anna tyylipisteitä”

Ei näytettäviä viestejä