Kuvaretki Seiliin – elämän ja kuoleman saarelle

Miten näin kaunis paikka voi kätkeä multiinsa niin paljon traagisia elämänkohtaloita? Tätä mietin, kun astun laivasta Seilin saarelle, jolla on raju historia. Ylläolevia kuvia nuolesta selaamalla pääset kanssani retkelle Seilin luonnonsuojelusaarelle sekä sen karun kauniiseen, vuonna 1733 rakennettuun puukirkkoon.

Nauvon lähellä sijaitseva saari on pituudeltaan vain noin 2,5 kilometriä ja leveimmillään puolitoista. Vuonna 1619 tänne ryhdyttiin sijoittamaan kuningas Kustaa II Aadolfin määräyksestä spitaalipotilaita ja mielenvikaisia.

Saarelle saapuessaan potilaiden piti tuoda mukanaan laudat ruumisarkkua varten. Kerran saarelle tullut ei päässyt sieltä enää koskaan pois.

Viimeinen spitaalipotilas kuoli 1785. Tämän jälkeen Seili toimi vain mielisairaalana. Vuodesta 1889 alkaen potilaina oli pelkästään naisia. Heitä oli viitisenkymmentä kerrallaan, kaikki syyllistyneet johonkin vakavaan rikokseen.

Ensimmäiset kivirakennukset sairaalan käyttöön rakennettiin 1800-luvun alussa. Osa rakennuksista on itsensä arkkitehti Engelin suunnittelemia. Mielisairaala lakkautettiin 1962. Nykyisin tiloissa toimii Saaristomeren tutkimuslaitos.

Kuvatekstit:

1) Seilin saarella kasvaa useita uhanalaisia kasvilajeja. Yksi harvinaisimmista on tämä peltomaitikka.

2) Seilin kirkon edellinen alttariliina, joka oli Toini Nyströmin suunnittelema ja Sylvi Kekkosen lahjoittama sekä osin valmistamakin, meni niin huonoon kuntoon, että se siirtyi Kansallismuseoon. Seilissä asuva Birgitta Henriksson teki kaksi vuotta uutta liinaa, josta pyrittiin tekemään mahdollisimman tarkka kopio alkuperäisestä. Uusi liina vihittiin käyttöön 27.7.2014.

3) Seilin kirkon kellotapuli

4) Seilin kirkon poljettava urkuharmoni ja sen vanha tuoli

5) Anja Alastalo on aktiivinen Pro Seili-Sjählö asukasyhdistyksessä.

6) Uuden alttariliinan vihkitilaisuudessa Pro Seili-Sjählö asukasyhdistyksen puheenjohtaja Keijo Alastalo haastatteli liinan tehnyttä, nykyisin saarella asuvaa Birgitta Henrikssonia. Hän on eläkkeellä oleva kudonnan opettaja.

7) Seilin kirkkokalliolta avautuu upea näkymä Airistolle.

8) Kesäkioskin satamasta.

9) Seili kuuluu kesäaikaan Saariston rengastien reitin varrelle. Yhteysalus m/s Östernillä Seiliin pääsee Hankan yhteysaluslaiturista Rymättylän Aasla-luodosta sekä Nauvosta.

10) Maisema Seilistä.

11) Kun Seilissä asui spitaalisia, heidät eristettiin kirkossa korkean aidan taakse, jonne heille tarjottiin ehtoollista kuvan pitkällä puukauhalla.

12) Västäräkki saaliineen

13) Keijo Alastalo saapui Seiliin vastasyntyneenä sotaa pakoon Helsingistä yhdessä äitinsä kanssa. Keijon isoäiti Emilia Johansson muutti ulkosaaristosta seitsemän lapsensa kanssa Seilin mielisairaalaan pyykkäriksi, kun hänen majakanvartijamiehensä menehtyi. Myös Keijon täti työskenteli saarella mielisairaanhoitajana.

14) Jumalanpalvelus Seilin kirkossa 27.7.2014, kun uusi alttariliina vihittiin käyttöön. Väkeä oli paikalla muutamia kymmeniä – enemmän kuin kertaakaan jumalanpalveluksessa sitten mielisairaalan lakkauttamisen.

15) Nykyään nämä mielisairaalarakennukset ovat Saaristomeren tutkimuslaitoksen käytössä.

16) Birger Vikström on syntynyt ja kasvanut saarella sekä tehnyt siellä myös 44 vuotta kestäneen työuransa Saaristomeren tutkimuslaitoksen palveluksessa aluksen päällikkönä. Hän ei muista lapsena koskaan pelänneensä mielisairaalan asukkaita. Joillakin oli toki outoja tapoja: ”Yksi silitti valkoisen makasiinin kulmalautaa jatkuvasti, niin että maali kului kokonaan pois. Sama henkilö pesi rannassa kiviä putipuhtaiksi. Yksi mummo hakkasi aina tiettyä mäntyä ja kirosi raivokkaasti kolmella eri kielellä” Vikström muistelee.

17) Satama johon yhteysalus saapuu Seilissä.

18) Seurakuntaa Seilin kirkon edustalla

19) Kirsti Fagerlundia hoiti saarella koko varhaislapsuuden ajan mielisairaalan potilas, joka oli surmannut omat vauvansa.

20) Birgitta Henriksson kutoi ja kirjaili Seilin kirkon uuden alttariliinan. Hän kertoi, että alkuperäisen, 50-luvulla tehdyn liinan värien tarkka toistaminen oli vaativaa. Yhden kirjontalangan hän löysi matkallaan Portugalista.

21) Tämä mielisairaalan työntekijöiden asuinrakennuksena palvellut talo on Engelin suunnittelema.

22) Kirkossa on vanha matala jakkara, johon on kaiverrettu vuosiluku 1734.

23) Nauvon kappeliseurakunnan kappalainen Kjell Granström rukoilee yhdessä seurakunnan kanssa, että uusi alttariliina saisi olla iloksi ja siunaukseksi kirkossa kävijöille.

24) Seilissä kasvaa useita valtavia saarnipuita.

Saarella syntyneiden ja kasvaneiden hurjia, kauniita ja riipaisevia muistoja voit lukea lisää 31.7.2014 ilmestyneestä Kotimaa-lehdestä.

Kuvat: Emilia ja Sauli Karhu

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliEsikoislestadiolaiset valmistelevat sakramenttiseparatismia
Seuraava artikkeliEntä jos johanneslainen Kristus-kuva ei olisi voittanut?

Ei näytettäviä viestejä