Maanantaisen Kymen Sanomien mukaan kirkolliskokouksen päätös hyväksyä rukous parisuhteensa rekisteröineiden puolesta on tuonut väkeä Luther-säätiön jumalanpalveluksiin.
– Monet etsivät nyt vaihtoehtoa kirkolle, joka on muuttumassa yhteiskunnan peilikuvaksi. Satoja ihmisiä ympäri Suomen on tullut tutustumaan toimintaamme, säätiön dekaani Juhana Pohjola sanoo lehdelle.
Säätiössä piispana toimiva Matti Väisänen arvioi Kotimaa24:lle, että kirkolliskokouksen rukouspäätöksen jälkeen kävijöitä on ollut tavallista enemmän säätiön jokaisessa jumalanpalvelusyhteisössä. Säätiön jäsenmäärän mahdollista kasvua hän ei osaa tarkkaan kommentoida. Säätiö pitää kaiken varalta myös rekisteriä, vaikka se katsoo toimivansa luterilaisessa kirkossa. Jäseneksi on Väisäsen mukaan halunnut tulla muun muassa kirkosta eronneita. Väisäsen mukaan säätiö ei tee aktiivista jäsenhankintaa, koska se ei ole uskonnollinen yhdyskunta. Eräässä yhteydessä Väisänen on kuitenkin esittänyt avoimen kutsun Luther-säätiöön, minkä Kymen Sanomatkin mainitsee.
Kymen Sanomissa Juhana Pohjola kertoo, että murto-osa, ehkä kolmannes säätiön toimintaan osallistuvista on sen jäseniä. Toimintakertomuksen mukaan jäseniä on alle tuhat.
Mikkelin piispa Seppo Häkkinen toteaa Kymen Sanomille, että säätiön olisi johdonmukaista muodostaa oma kirkko tai uskonnollinen yhdyskunta. Hän pitää Väisäsen piispuutta ja pappien vihkimistä ”yhtenä kulminaatiopisteenä”. Säätiö aikoo pysyä kirkossa.
Kymen Sanomien mukaan Luther-säätiön runsaan 1,1 miljoonan euron varallisuudesta noin 550 000 euroa koostuu Helsingin Koinonia-toimintakeskuksen osakkeista. Sijoitusrahastoja säätiöllä oli vuoden 2009 tilinpäätöstietojen mukaan vajaa 200 000 euroa. Palkkoja säätiö maksoi viime vuonna 400 000 euroa. Sen palveluksessa oli 15 työntekijää.
(Etusivun kuva: Piispa Matti Väisänen vihkii Luther-säätiölle pappeja)
Ilmoita asiavirheestä