Kyrkans Tidning täyttää 40 vuotta – Itsenäinen lehti on tärkeä osa kirkon demokratiaa Ruotsissa

Ruotsin kirkollista elämää seuraava viikkolehti Kyrkans Tidning täyttää 40 vuotta. Se on yli 100 000 lukijan itsenäinen lehti ja sellaisena merkittävä mielipidevaikuttaja ja keskustelufoorumi.

Juhannusviikolla ilmestyneessä juhlanumerossa päätoimittaja Inger Wallin toteaa, että sananvapaus on demokratian selkäranka. Suurelta organisaatiolta kuten Ruotsin kirkolta vaaditaan aimo annos tervettä itsetuntoa, jotta se kestää keskuudessaan riippumattoman lehden, jolla on vireä pääkirjoitustoimitus.

Lehteä kustantavan Verbum Ab:n pääomistajia ovat Ruotsin kirkko, Ekumeniakirkko sekä Ruotsin kirkon työnantajajärjestö.

Kyrkans Tidningin rooli itsenäisenä mediana, ei kirkon äänenkannattaja, on uskottavuuden kannalta tärkeä, kommentoi juhlalehdessä Ruotsin sanomalehtien liiton (Utgivarna) puheenjohtaja Thomas Mattson:

”On aivan ratkaisevaa uskottavuuden kannalta, että lehti voi harjoittaa riippumatonta journalismia. Kirkko on yhteiskunnan valtatekijä ja sen edustajilla on erittäin vahva asema suhteessa seurakuntien jäseniin ja kirkossakävijöihin. Siksi lehden vahvuus on, että se voi olla ulkopuolinen tutkivan journalismin äänitorvi.”

Inspiraatio vai masennus?

Vuonna 1982 perustettu lehti sai jo alkuvuosina haukkumanimen ”Torstaimasennus” (Torsdagsdepressionen), koska se ilmestyi torstaisin ja toi lukijoille kriittisiä juttuja Ruotsin kirkon päättäjistä ja kirkon ongelmista.

Juhlanumerossa pääkirjoitustoimittaja Jonas Eek revittelee haukkumanimellä ja väittää lehden tuovan torstaisin inspiraatiota ja informaatiota kirkosta masentavan tiedon sijaan. Lehti kyllä provosoi, mutta se myös visioi ja antaa piristysruiskeita niin teologiseen keskusteluun kuin kirkolliseen kulttuuridebattiin.

Kriittisten päätoimittajien ketjussa on toiminut myös ruotsinsuomalainen Olav S. Melin vuosina 1999–2004. Tukholmasta hän tuli Kotimaan päätoimittajaksi vuosiksi 2005–2008.

Kyrkans Tidningiä selatessa huomio kiinnittyy isoon ilmoitusosastoon, joka on usein 6–10 sivua. Avoimia työpaikkoja tarjoavat seurakunnat hakevat työntekijöitä ja myös profiloivat itseään lehden ilmoituksissa. Tämä tuo tietysti kilinää lehden kassaan.

Muutos on lehden 40-vuotisen historian aikana ollut media-alalla raju. Paperisten lehtien levikit ovat laskeneet kautta linjan, eikä digitaalinen sisältö ole paikannut menetystä kuin osittain. Kyrkans Tidningin levikki on 23 300.

Kyrkans Tidning on pysynyt pinnalla muun muassa tarjoamalla seurakunnille paikallisten seurakuntalehtien toimittamista lehden omalla formaatilla. Ruotsissa ei ole isoja seurakuntalehtiä kuten Suomessa.

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä yhden kerran.\n>Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKonnevedellä juhlitaan graniittikirkon satavuotista historiaa – kuuluu nykyään Laukaan seurakuntaan
Seuraava artikkeliMysteerikuva: Ketkä seisovat lasimaalauksen edessä? – Katso edellisen kuvan ratkaisu

Ei näytettäviä viestejä