Kannabis kiinnostaa nuoria, mikä näkyy myös suhtautumisessa kannabiskokeiluihin, kertoo tuore kyselytutkimus. Ehkäisevää päihdetyötä tekevän Ehyt ry:n teettämän tutkimuksen mukaan nuoret pitävät kannabiksen kertakokeilua tavallisena asiana. Sen sijaan riippuvuuteen viittaava käyttö herättää pelkoja ja huolta.
Huhtikuussa 2016 tehtyyn kyselytutkimukseen vastasi 506 suomalaisnuorta, jotka olivat iältään 15–25-vuotiaita.
Ensimmäiseen kannabiskokeiluun kertoi suhtautuvansa neutraalisti viidennes vastanneista ja melko tai erittäin myönteisesti jopa 37 prosenttia vastanneista. Kannabiksen säännölliseen käyttöön nuorista 58 prosenttia ottaa kielteisen kannan. Muiden huumausaineiden säännölliseen käyttöön suhtautuu kielteisesti 79 prosenttia nuorista.
Ehyt ry:n kannabisasiantuntijan Kim Kannussaaren mukaan vastauksissa näkyy, kuinka tavallisena asiana kannabiksen kokeilu nähdään.
– Se on osa nuoruuteen kuuluvaa kokeilunhalua. Vastaavasti riippuvuutta aiheuttava käyttö herättää kielteisiä ajatuksia. Sama ilmiö näkyy myös suhtautumisessa alkoholiin, Kannussaari sanoo Ehyt ry:n tiedotteessa.
Kannussaaren mukaan nuoret ymmärtävät huumausaineiden riskit ja arvioivat itsenäisesti, mitä päihteitä käyttävät. Tutkimuksesta käy ilmi, että nuoret suhtautuvat päihteisiin hyvin eri tavoin. Toisten mielestä päihteettömyys on tavoiteltava asia, mutta toisille päihteiden käytön tarkoitus ja tavoite on päihtyä.
Yleisiä syitä olla käyttämättä päihteitä ovat kyselyn mukaan kiinnijäämisen ja toisaalta kontrollin menettämisen pelko.
Nuoret luottavat tutkittuun tietoon
Kouluissa tehtävällä ehkäisevällä päihdetyöllä on tärkeä rooli nuorten näkemysten rakentumisessa. Puolet kyselyyn vastanneista nuorista kertoi saaneensa koulun terveystiedon ja päihdevalistuksen tunneilla hyödyllistä tietoa huumausaineiden haitoista.
– Kannabiksesta on saatavilla entistä enemmän tietoa, sekä tutkittua faktaa että yleistyksiä, joita tehdään omien kokemusten pohjalta. Meidän ammattilaisten tehtävä on varmistaa, että nuoret saavat ajankohtaista ja tutkittua tietoa, ja voivat muodostaa omat näkemyksensä sen pohjalta, Kannussaari sanoo.
Kannussaaren mukaan ”kuivat valistustunnit” ovat siirtyneet historiaan. Hän kiittää muutosta, joka koulujen päihdevalistuksessa on nähty:
– Nykyisin päihdeoppitunnit ovat enemmän vuoropuhelua kuin luennon kuuntelua. Nuorten omat näkemykset ja mieltä askarruttavat asiat nousevat esiin, ja niistä keskustellaan yhdessä. Nuorilla on kyky poimia tietotulvasta järkevää sisältöä ja muokata sen myötä käsitystä aiheesta. Propagandan sijasta tutkittu tieto vakuuttaa nykynuoret, Kannussaari sanoo.
Tutkimuksessa selvitettiin nuorten asenteita ja näkemyksiä päihteidenkäytöstä verkkokyselyn ja haastatteluiden avulla. Tutkimuksen toteutti Research Insight Finland Oy.
Kuva: FreeImages.com / Mateusz Atroszko
Lue myös:
Lapset haluaisivat alkoholimyynnille korkeamman ikärajan
”Keskustele päihteistä jo pienen lapsen kanssa”
Ilmoita asiavirheestä