Iltaisin Maria on domina tai prostituoitu, päivisin hän tekee hengellistä työtä eteläsuomalaisessa seurakunnassa, virkaansa vihittynä, kirjoittaa Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan ainejärjestölehti Kyyhkynen.
Käytännössä lehden tapaama virkaan vihitty henkilö on joko pappi tai diakoniatyöntekijä. Asiakkaitaan nainen luonnehtii ihan tavallisiksi suomalaisiksi miehiksi – usein hyvässä työssä ja korkeassa asemassa, kansanedustajiakin.
Lehden päätoimittajan Samuli Suonpään haastattelema nainen esiintyy salanimellä Maria.
”Eikä Maria ole hänen oikea nimensä. En tiedä oikeaa nimeä. Minä saan valita, millä nimellä häntä kutsun. Iltaisin miehet saavat aina”, Kyyhkynen kirjoittaa.
– Aloin neljä vuotta sitten myydä itseäni, Maria aloittaa. Minut saa ostaa. Myyn seksiä. Myyn kehoani, kaikenlaista, mikä liittyy erotiikkaan. Mutta en minä huora koe olevani enkä pidä sanasta prostituoitu. Olen erotiikan asiakaspalvelija. Se on työ siinä kuin parturin hommat tai hierojan, nainen kertoo lehdelle.
– Pari vuotta sitten tuli sellainen tilanne, että tarvitsin enemmän rahaa. Halusin myös itselleni jotain. Siksi minä aloitin. Minulla ei ollut siviilissä suhteita, tarvitsin rahaa ja seksiäkin. Ajattelin, että yhdistetään sitten nämä kaksi asiaa, hän jatkaa.
Marian työyhteisössä ei tiedetä hänen toisesta työstään. Kyyhkysen mukaan hän arvelee, että seksin myymisen tuleminen tietoon sulkisi heti pois työyhteisöstä.
Kyyhkysen päätoimittaja Samuli Suonpää sanoo Kotimaa24:lle olevansa vakuuttunut, että naisen tarina on tosi, vaikkei hän tiedä naisen oikeaa nimeä.
– Hänen ymmärryksensä seurakunnasta osoitti, että aivan varmasti hän työskentelee seurakunnassa. Minulla ei ole mitään syytä epäillä. Olen istunut hänen luonaan kaksi tuntia, hän kertoo haastattelusta.
Hän on sopinut naisen kanssa myös yhteisistä pelisäännöistä, mikäli joskus käy niin, että he törmäisivät työn kautta seurakunnassa.
– Haastattelun kirjoittaminen oli hirvittävän vaikeata. Tuntui vaikealta uskoa, että hän tekee työtään mielellään ja se on oma valinta, vaikken kuulukaan niihin, joiden mielestä koko seksityö pitäisi kriminalisoida, Samuli Suonpää sanoo.
– Jollakin vaikeasti määriteltävällä tavalla tuntui kovin hankalalta, että hän on seurakunnassa töissä. Vaikka keskustelun aikana aloin ymmärtää häntä ja hänen valintojaan, tällainen tuntuisi vaikealta kohdata työyhteisössä. On hankala ymmärtää sitä, että seksiin liittyy rahaa, Suonpää jatkaa.
Samuli Suonpää ja Maria pohtivat yhdessä myös jutun seurauksia.
– Ehkä minulla oli isompi huoli kuin hänellä, tuleeko tästä hänelle vaikeuksia, vaikka hän ei jutussa tunnistettavissa ole. Koin tarpeelliseksi heti alussa kertoa, että tämä on aihe, joka ei jää vain opiskelijalehden sisältöön, vaan kyllä se huomataan muuallakin. Tuli olo, että hän saattaa olla ihan huojentunutkin, kun kerrankin tästä asiasta voi puhua.
Kyyhkynen-lehti on jaossa Helsingin yliopistolla ja se lähetetään myös seurakuntiin.
Lue koko artikkeli tästä
Ilmoita asiavirheestä