Kouvolassa työstetään parhaillaan kiinteistöstrategiaa, osasta yhtymän kiinteistöistä joudutaan luopumaan. Valkealan seurakunnassa ollaan näillä näkymin luopumassa vuonna 1965 valmistuneesta Vuohijärven kirkosta. Lopullisia päätöksiä kiinteistöasioissa on luvassa luottamuselimissä tämän vuoden loppupuolella.
Valkealan kirkkoherra Marko Marttila kertoo, että sekä hänen, seurakuntaneuvoston että seurakunnan viranhaltijoiden yhteinen tahtotila olisi, että Vuohijärven kirkko säilyisi hengellisessä käytössä. Tällaista toivetta on Marttilan mukaan myös Vuohijärven kylällä.
Tähän liittyen Marttila on ollut mukana keskusteluissa, jossa kirkon omistuksesta on keskusteltu Paulus-yhteisön kanssa. Paulus-yhteisö on Lähetyshiippakunnan, josta ennen puhuttiin Luther-säätiönä, jumalanpalvelusyhteisö. Yhteisöä vetää tuttu mies seurakuntalaisille, Valkealan kirkkoherrana aiemmin toiminut Petri Hiltunen.
Siihen kirkkoherra Marttila ei ota kantaa, millä hinnalla kirkko voitaisiin myydä; tavoiteltaisiinko käypää hintaa vai pyrittäisiinkö siitä vain eroon kustannusten lakkautumiseksi. Marttilan mukaan nämä asiat ovat luottamushenkilöiden päätettävissä. Vuohijärven kirkossa on järjestetty jumalanpalveluksia kerran kuussa ja juhla-aikoina. Muun muassa kirkon öljylämmitys syö rahaa.
”Arvostan suuresti, että he olivat tosissaan”
Paulus-yhteisön pastori Petri Hiltunen toteaa, ettei yhteisö ole kiinnostunut kirkosta. Hankinta ei olisi realistista, käyttökustannukset olisivat Paulus-yhteisölle liian suuret.
– Meillä on hyvä tila tällä hetkellä adventtiseurakunnan vuokralaisena. Se on edullisempi vaihtoehto kuin omat tilat. Lähetyshiippakunnassa on rajalliset resurssit, käytämme ne mieluummin toimintaan kuin seiniin.
– Tuli puskasta että seurakuntayhtymästä otettiin yhteyttä ja suorastaan tyrkytettiin kiinteistöä. Koin sen tosi positiivisena. Meille esitettiin, että sen saisi hyvin halvalla tai ilmaiseksi, varmaan sitä ei ole siellä päässä päätetty, mutta näin meille annettiin ymmärtää, Hiltunen kokee.
Piispat ovat ohjeistaneet papistoa, ettei kirkollisia tiloja pitäisi ainakaan toistaiseksi luovuttaa Lähetyshiippakunnan käyttöön, koska Lähetyshiippakunnan kirkko-opillinen ja kirkko-oikeudellinen asema on epäselvä. Kirkkotilan myyminen olisi varmaankin eri asia ja sitä tilannetta piispat tuskin ovat ohjeistustaan antaessaan ajatelleet.
Hiltunen on erittäin otettu, että kirkkoa ylipäänsä kaupiteltu.
– Arvostan suuresti, että olivat ihan tosissaan asian kanssa. Minulle välittyi aito hengellinen huoli näiltä seurakuntayhtymän kavereilta. He olivat syvästi surullisia siitä, jos kirkko joudutaan myymään maalliseen käyttöön ja kyläläiset menettävät mahdollisuuden käydä jumalanpalveluksessa. He olivat sitä mieltä, että Paulus-yhteisön kannalta voisi saada hengellistä ravintoa, Hiltunen sanoo.
Hän näkee asiassa jopa ”uuden ajan merkkejä”, siitä että kirkossa voisi löytyä yhteistyön mahdollisuuksia.
– Ei tämä niin sovittamaton ole tämä tilanne, mikä on Suomen kirkossa, hän sanoo.
Raastava ja tunneherkkä asia
Kirkkoherra Marko Marttila on itse kotoisin Valkealasta. Hänellekin Vuohijärven kyläkirkon mahdollinen myyminen ottaa koville.
– Tilanteeni ei ole kadehdittava, Marttila suree ja kuvaa kirkosta luopumista raastavaksi ja herkäksi asiaksi.
Hän on varautunut siihen, että kirkon kohtalosta keskusteleminen voi herättää kritiikkiä.
– Ymmärrän sen täysin.
Sen Marttila kuitenkin allekirjoittaa, että osasta kiinteistöjä on pakko luopua.
Marttila tuntee Vuohijärven kirkon historian tarkkaan. Laajalla Valkealan alueella on yhteensä neljä kyläkirkkoa. Paikalliset rukoushuoneyhdistykset, jotka eivät erityisesti liity herätysliikkeisiin, rakensivat kirkot aikanaan talkoovoimin. Sen vuoksi ne ovat kyläläisille hyvin rakkaita. Myöhemmin kyläkirkot ovat siirtyneet seurakunnan omistukseen.
Vuohijärven kirkon kaupittelemisesta Lähetyshiippakunnalle on kertonut ensimmäisenä
Kouvolan Sanomat
.