Lähetyshiippakunta ja ortodoksinen kirkko kiinnostavat osaa eronneista

Lähetyshiippakunta, jota ennen kutsuttiin Luther-säätiöksi ja Suomen ortodoksinen kirkko saavat nyt kyselyitä kirkkoon liittymisestä luterilaisen kirkon jättäneiltä.

– On tullut useita yhteydenottoja niin evankelis-luterilaisesta kirkosta kuin uusilta halusta liittyä Lähetyshiippakunnan yhteyteen, Lähetyshiippakunnan hiippakuntadekaani Juhana Pohjola kertoo Kotimaa24:lle.

Pohjolan mukaan puhutaan muutamista kymmenistä henkilöistä.

Lähetyshiippakunta ei ole rekisteröitynyt uskonnollinen yhdyskunta.

Suomen ortodoksisesta kirkosta ei ole erottu tasa-arvoiseen avioliittolakiin liittyvän keskustelun takia. Kirkon ylidiakoni Jyrki Härkönen uskoo tämän johtuvan siitä, että arkkipiispa Leo oli hyvissä ajoin sanomassa julkisuudessa, että kirkko päättää itse avioliittonäkemyksestään.

Sillä selvittiin eroilta. Arkkipiispa Leo sanoi torstaina, ettei tasa-arvoisen avioliittokäsityksen luomisella ole ortodoksisen kirkon kanssa mitään tekemistä.

Sen sijaan kirkosta eronneet ottavat Lähetyshiippakunnan tavoin yhteyttä ortodoksiseen kirkkoon.

– Yhteydenottoja on tullut aika paljon. Erityisesti eilen useita, Härkönen kertoo.

Liittymishalun syyksi sanotaan luterilaisen kirkon arkkipiispan myönteinen kommentointi tasa-arvoisesta avioliittolaista ja eduskunnan perjantainen hyväksyvä päätös asiassa.

Härkönen näkee tilanteessa myös kiusallisia piirteitä, koska kirkkoon ei voi liittyä vain jonkin negaation kautta, vaan pitää käydä katekumeenikerho, jossa opetetaan ortodoksisen uskon perusasiat.

Suomen Helluntaikirkon toiminnanjohtaja Esko Matikainen kertoo, että kirkon toimistoon on tullut muutamia kyselyjä kirkkoon liittymisestä.

– Mutta varsinaisesti jäsenyysasiat tapahtuvat seurakunnissa. Helluntaikirkon toimistossa ei ole tietoa siitä, miten tilanne mahdollisesti näkyy seurakunnissa.

Merkittävä osa helluntaiseurakunnista on itsenäisiä yhdistyksiä, eivätkä ne kuulu Suomen Helluntaikirkkoon, joka jäsenseurakuntineen on rekisteröitynyt uskonnollinen yhdyskunta.

Suomen Vapaakirkon kirkkokunnanjohtaja Hannu Vuorinen toteaa voivansa kertoa mahdollisista yhteydenotoista vasta maanantaina.

– Jokunen yksittäinen sähköpostitiedustelu on tullut, mutta luulen, että yhteydenotot Vapaakirkon tapauksessa tapahtuvat suoraan seurakuntiin enemmän kuin keskustoimistoon, Vuorinen sanoo.

Katoliseen kirkkoon ei ole ainakaan piispa Teemu Sipon mukaan tullut yhteydenottoja kirkkoon liittyjistä.

– Minulle ei ole kantautunut ainuttakaan tapausta, piispa sanoo.

Myöskään katolisen tiedotuskeskuksen johtaja Marko Tervaportti ei tiedä tapauksista.

Ilta-Sanomat uutisoi tänään, ettei luterilaisesta kirkosta pelkästään erota. Siihen on myös liittynyt muutamia satoja uusia jäseniä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliJouluradiossa tarjolla kanavaperhe
Seuraava artikkeliNettiadressilla vaaditaan Kari Mäkisen eroa

Ei näytettäviä viestejä