Suomen evankelisluterilainen lähetyshiippakunta on solmimassa kirkollisen yhteyden Saksan itsenäisen evankelisluterilaisen kirkon (Selbständige Evangelisch-Lutherische Kirche, SELK) kanssa. SELK on toukokuisessa kokouksessaan todennut Lähetyshiippakunnan kanssa vallitsevan yhteyden.
Tämä merkitsee saarnatuoli- ja alttariyhteyttä, eli Lähetyshiippakunnan ja SELKin papit voivat julistaa toistensa jumalanpalveluksissa ja toimittaa sakramentteja. Lisäksi ehtoollispöytä on avoin toisen kirkon jäsenille.
Lähetyshiippakunta luonnehtii itseään ”luterilaiseksi kirkoksi Suomessa”. Hiippakunta vahvistaa yhteyden SELKin kanssa omassa kokouksessaan marraskuussa.
Lähetyshiippakunnalla on jo ennestään sopimus yhteydestä Ruotsin, Norjan, Englannin ja Kanadan vastaavien luterilaisten hiippakuntien tai vapaakirkkojen kanssa.
Lähetyshiippakunnan piispa Risto Soramies on iloinen uudesta yhteydestä. Hän kertoo, että epävirallisia ja henkilökohtaisia suhteita SELKiin on Suomesta ollut jo kauan.
– Olen itse esimerkiksi tuntenut SELKin piispan Hans-Jörg Voigtin jo kauan. Samoin olen monien pappiemme tavoin vieraillut heidän korkeakoulussaan Oberurselissa.
Soramiehen mukaan keskusteluja läheisemmästä yhteydestä on Lähetyshiippakunnan ja SELK:in välillä käyty jo joitakin vuosia. Helsingissä oli vuonna 2016 kokoontuminen, jossa Lähetyshiippakunnan lisäksi oli paikalla sen kumppanihiippakuntien ja -kirkkojen edustajia Pohjoismaista, Saksasta ja Britanniasta.
– Siellä selvitettiin opillisia kysymyksiä ja sen jälkeen tehtiin yksimielisyydestä teologinen paperi, jolla voidaan pohjustaa joskus mahdollisesti syntyviä sopimuksia. Yhteyksiä ei ruveta solmimaan abstraktisti, vaan vasta sitten, kun oikeasti ruvetaan olemaan tekemisissä, Soramies kertoo.
SELK ja Lähetyshiippakunta kuuluvat konservatiivisten luterilaisten kirkkojen neuvostoon
Vuonna 1972 perustettu SELK on Lähetyshiippakuntaa vanhempi ja huomattavasti suurempi yhteisö. Siinä on yli 33 000 jäsentä ja vajaat kaksisataa seurakuntaa. Saksan mittasuhteissa kyseessä on silti pieni vähemmistökirkko, jonka talous lepää vapaaehtoisen kannatuksen varassa.
Lähetyshiippakunnassa jäseniä on noin kaksituhatta ja seurakuntia 35. Lähetyshiippakunnan tuoreista jäsenluvuista voi lukea uutisen täältä.
SELK kuuluu maailmanlaajuiseen luterilaisten kirkkojen yhteisöön International Lutheran Counciliin (ILC). Sen suurin jäsen on myös Luterilaiseen maailmanliittoon (LML) kuuluva noin neljän miljoonan jäsenen Madagaskarin evankelis-luterilainen kirkko ja tunnetuin jäsen yhdysvaltalainen parin miljoonan jäsenen Missouri-synodi.
ILC on konservatiivisten luterilaisten kirkkojen yhteisö ja eräänlainen ekumeeninen vaihtoehto Luterilaisen maailmanliiton (LML) edustamalle luterilaisuudelle. Suomen evankelisluterilainen lähetyshiippakunta liittyi ILC:hen viime vuoden syyskuussa.
ILC:hen kuuluvissa kirkoissa on jäseniä runsaat seitsemän miljoonaa. Sen puheenjohtaja on tällä hetkellä juuri SELKin piispa Hans-Jörg Voigt.
Luterilaisen maailmanliiton jäsenkirkkojen yhteenlaskettu jäsenmäärä on yli 70 miljoonaa.
Luvassa lisääntyvää vuorovaikutusta seurakuntatasolla
Mitä nyt vahvistuva kirkollinen yhteys Lähetyshiippakunnan ja SELK:in välillä sitten merkitsee? Risto Soramiehen mukaan se tarkoittaa ennen muuta lisääntyvää vuorovaikutusta yksilö- ja seurakuntatasolla.
– Tällaisen lisäksi siitä ei mitään mullistavaa tietenkään seuraa. Meillä on aika vilkas yhteys jo ennestään, se tulee lisääntymään. Kun meikäläiset matkustavat Keski-Euroopassa, he käyvät yhä useammin näissä SELKin seurakunnissa.
Yhteistyötä tehdään Soramiehen mukaan myös ILC:n puitteissa.
– SELK on siinä mielessä suuri kirkko, että vaikka jäseniä ei ole paljon, he käyvät aktiivisesti kirkossa. Se on kyennyt antamaan tukea hyvin köyhille sisarkirkoille, esimerkiksi kirjakustannuksessa. Me emme ole heidän apuaan tarvinneet, eikä siitä ole puhuttu, Soramies sanoo.
Kuva: Cristian Medel. Lähetyshiippakunnan piispa Risto Soramies.
Lue myös:
Lähetyshiippakunta liitettiin tunnustuksellisten luterilaisten kirkkojen yhteisöön
Lähetyshiippakunta hakee yhteyksiä Suomen ulkopuolelta – eikä kiirehdi rekisteröitymistä
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.