Lähetyshiippakunta tukee Keniassa tehtävää lähetystyötä – Juhana Pohjola: Kyseessä ei ole uusi lähetysjärjestö

Suomen evankelisluterilaista Lähetyshiippakuntaa lähellä oleva yhdistys rahoittaa yhden perheen tekemää lähetystyötä Itä-Afrikassa. Aiemmin Tuomo ja Leena Simojoen työtä Keniassa tuki Länsi-Suomen Rukoilevaisten Yhdistys.

Suomen luterilainen lähetystuki ry (SLLT) sai verkkosivut äskettäin. Yhdistysrekisteriin se on viety kesäkuussa 2018. Elokuuhun 2019 yhdistys toimi nimellä Lutherans in Africa Finland ry.

Järjestö kertoo, että sitä tukevat taloudellisesti Suomen evankelisluterilainen lähetyshiippakunta, amerikkalainen Lutheran Heritage Foundation -järjestö sekä yksityiset lahjoittajat.

SLLT:n lähetystyöntekijät Tuomo ja Leena Simojoki asuvat seitsemän lapsensa kanssa Kenian Nairobissa. Tuomo Simojoki on Lähetyshiippakunnan entinen lähetyskoordinaattori.

Tuomo Simojoen mukaan Suomen luterilaista lähetystukea olivat hänen kanssaan perustamassa Lähetyshiippakunnan piispa Risto Soramies ja Keniassa syntynyt pastori Richard Ondicho.

Risto Soramies oli aluksi SLLT:n puheenjohtaja. Soramiehen mukaan hän jäi pois tehtävästä, jotta vältyttäisiin jääviydeltä. Nyt SLLT:n hallituksen puheenjohtaja on Jani-Matti Ylilehto, joka työskentelee Lähetyshiippakunnan pastorina. SLLT on kirjoilla samassa osoitteessa, jossa sijaitsee Lähetyshiippakunnan kanslia.

Yhdistysrekisteriotteen mukaan Richard Ondicho on Suomen luterilaisen lähetystuen varapuheenjohtaja. Ondicho on ollut toisen lähetysjärjestön, Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen (Sley), työntekijä vuodesta 2016. Hän vastaa Sleyn maahanmuuttajatyöstä Suomessa.

Sleyn toiminnanjohtaja Tom Säilä sanoo, ettei ole ollut tietoinen Ondichon yhteydestä Suomen luterilaiseen lähetystukeen.

Ondicho kieltäytyy kommentoimasta asiaa Kotimaa24:lle.

Tuomo Simojoki: Lähettämiseemme tarvittiin työnantaja

Lähetyshiippakunnan hiippakuntadekaani Juhana Pohjola kiistää, että Suomen luterilainen lähetystuki olisi uusi lähetysjärjestö. Pohjolan mukaan yhdistys on yksi Lähetyshiippakunnan yhteistyökumppaneista.

– Lähetyshiippakunta tukee omalta osaltaan Simojoen perheen työtä, koska he ovat seurakuntalaisiamme, Pohjola sanoo.

Yhdistyksen säännöissä kuitenkin todetaan, että Suomen luterilaisen lähetystuen tarkoituksena on edistää ja tukea luterilaista lähetystyötä sekä pyrkiä palkkaamaan lähetystyöntekijöitä yhdistyksen palvelukseen.

Tuomo Simojoen mukaan yhdistyksen perustamisen taustalla eivät ole ideologiset vaan käytännölliset syyt.

– Useampi taho on ollut lähettämässä meitä Suomesta lähetystyöhön. Siihen tarvittiin työnantaja. Siinä mielessä yhdistys rakentui yhteistyönä. Teemme lähetystyötä Lutheran Heritage Foundationin palveluksessa, Simojoki sanoo.

Suomen luterilainen lähetystuki on siis nyt Simojokien työnantaja ja palkanmaksaja. Aiemmin heitä tukenut Länsi-Suomen Rukoilevaisten Yhdistys teki alussa rahoitustukipäätöksen myös SLLT:lle, Tuomo Simojoki sanoo. Hän on itse toiminut aiemmin Länsi-Suomen Rukoilevaisten Yhdistyksen hallituksessa.

Kesäkuussa 2019 Länsi-Suomen Rukoilevaisten Yhdistyksen johtokunta päätti, että Kenian-lähettien kannatusrengas lakkautetaan ja yhteistyön syventämistä Inkerin kirkon kanssa selvitetään.

Länsi-Suomen Rukoilevaisten Yhdistyksestä ei haluta kommentoida Kotimaa24:lle, miksi yhdistys ei enää tue Simojoen perheen lähetystyötä.

Juhana Pohjola ei ota kantaa siihen, aikooko Lähetyshiippakunta laajentaa lähetystyötä Itä-Afrikassa.

– Tämänhetkisen maailmantilanteen valossa on vaikea sanoa mitään. Mutta lähetämme mielellämme teologisen koulutuksen saaneita työntekijöitämme antamaan teologista koulutusta lyhyille opetusperiodeille. Juurevasta luterilaisesta opetuksesta on suuri pula.

Kuva: Kuvakaappaus Suomen luterilaisen lähetystuen verkkosivuilta

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTurun tuomiorovastiksi kahdeksan hakijaa – katso nimet
Seuraava artikkeliMikkelin tuomiorovastiksi hakee kolme naista – katso nimet

Ei näytettäviä viestejä