Lähetys­seura lopetti yhteis­työn, kun palestiinalainen yhteistyö­kumppani määriteltiin Israelissa terroristi­järjestöksi – toiminnan­johtaja Rolf Steffansson kommentoi

Suomen Lähetysseura on lopettanut yhteistyön palestiinalaisen Defence for Children International – Palestine (DCIP) -järjestön kanssa. Ratkaisun syynä on Israelin puolustusministerin Benny Gantzin allekirjoittama päätös, joka määrittelee kuusi Länsirannalla toimivaa kansalaisjärjestöä terroristijärjestöiksi. Yksi niistä on juuri DCIP.

Lähetysseura on tehnyt DCIP:n kanssa yhteistyötä vuodesta 2015 alkaen, jolloin Lähetysseura haki lastensuojeluun liittyviä kumppaneita. Israelin päätöksen myötä edellytykset tälle yhteistyölle Lähetysseuran mukaan loppuvat.

Suomen Lähetysseuran tiedotteen mukaan DCIP on osa kansainvälistä lastenoikeusjärjestöä Defence for Children Internationalia, joka on perustettu vuonna 1979. Järjestö toimii esimerkiksi YK:n talous- ja sosiaalineuvostossa neuvonantajajärjestönä.

DCIP:n ja Lähetysseuran yhteistyö on liittynyt lastensuojelun kehittämiseen Palestiinalaisalueilla.

Lähetysseuran tuki DCIP:lle vuosittain 20 000–30 000 euroa

Väitteitä DCIP:n yhteyksistä muun muassa Euroopan unionin terroristijärjestönä pitävän PFLP:n kanssa on ollut julkisuudessa jo vuosia. Oliko Israelin hallituksen ilmoitus Lähetysseuralle yllätys?

Toiminnanjohtaja Rolf Steffansson kertoo, että Lähetysseurassa on seurattu kirjoittelua ja keskustelua.

– Tiedämme, että DCIP on ollut syynissä ja eri tahot ovat esittäneet siitä väitteitä. Olemme tarkastaneet noita väitteitä ja arvioineet aikaisemmin, että yhteistyön katkaisemiseen ei ollut perusteita, Steffansson sanoo.

Lähetysseura on Steffanssonin mukaan tukenut DCIP:tä vuosittain rahasummilla, jotka ovat vaihdelleet 20 000:n ja 30 000:n euron välillä.

Varojen käyttöä on myös seurattu. Lähetysseura edellyttää kumppaneiltaan tilintarkastuksia ja vuosiraportointia.

– Olemme jatkuvasti kehittäneet seurantajärjestelmiämme. Kumppanit antavat meille osavuosiraportit työn tuloksista ja varojen käytöstä. Vasta sitten, jos olemme olleet tyytyväisiä, on seuraava rahalähetys lähtenyt.

”Kumppanuudelle on oltava edellytykset”

Suomen Lähetysseuran päätös yhteistyön lopettamisesta tehtiin pian Israelin hallituksen DCIP-ilmoituksen jälkeen. Steffansson toteaa, että Lähetysseura tekee päätökset yhteistyökumppaneistaan aina itsenäisesti.

– Yksi ehto kumppanuudelle on, että meillä on oltava edellytykset toimia kumppaneiden kanssa. Lisäksi Lähetysseura toimii aina julkisesti, viranomaisten tieten. Edellytämme, että pystymme toimimaan avoimesti. Israelin hallitus ei päätä kumppaneistamme, mutta Lähetysseura joutuu seuraamaan sitä, ovatko edellytykset yhteistyölle olemassa.

Tuleeko DCIP:n tilalle toinen yhteistyökumppani? Asia liittyy Steffanssonin mukaan Lähetysseuran uuden strategian valmisteluun.

– Mahdolliset uudet yhteistyökumppanuudet tulevat siinä yhteydessä keskusteltaviksi ja katsomme, onko niille tarvetta. Toimimme alueella lapsi- ja nuorisotyössä ja tuemme esimerkiksi Jordanian ja Pyhän maan kirkon kouluja. Lasten ja nuorten suojelu ja heidän oikeutensa ovat meille tärkeitä teemoja.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Lähetysseura lopetti yhteistyön, kun palestiinalainen yhteistyökumppani määriteltiin Israelissa terroristijärjestöksi – toiminnanjohtaja Rolf Steffansson kommentoi

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliMikkelin piispa Seppo Häkkinen tentissä Piispan kysely­tunnilla
Seuraava artikkeliDiakin toiminta jatkuu Helsingissä, Oulussa ja Porissa, Pieksämäelle lisäksi liikkuva kampus

Ei näytettäviä viestejä