Suomen Lähetysseuran Myanmarin-rauhanhankkeen projektipäällikkö Johannes Vierula on huolestunut Myanmarin sotilasvallankaappauksen vaikutuksista.
– Pahin skenaario on jo pitkään ollut se, että armeija ottaa vallan. Myanmarilla on valitettavasti synkkä historia sotilasdiktatuurista. Uhkana on paluu entiseen: maa sulkeutuu, median tila kapenee, mielivaltaisia pidätyksiä tehdään ja oppositio vaiennetaan, Vierula sanoo Suomen Lähetysseuran tiedotteessa.
Myanmarissa armeija otti vallan varhain maanantaiaamuna Suomen aikaa ja pidätti valtiokansleri Aung San Suu Kyin ja muita NLD-puolueen johtohahmoja. Asevoimien perustelu toimille on marraskuun vaalien väitetty vilpillisyys. Valitun parlamentin piti kokoontua maanantaina ensimmäistä kertaa.
– Asevoimat ovat syyttäneet Aung San Suu Kyin NLD-puoluetta vilpillisistä vaaleista. Mitään varsinaisia todisteita näille syytöksille ei tietääkseni ole esitetty, sanoo Vierula.
Vallankaappaus nostaa Vierulan mukaan esiin pitkään pinnan alla kyteneet jännitteet.
– Myanmarissa on ollut kaksi voimakeskittymää: Aung San Suu Kyi ja armeija. Näiden välillä on ollut merkittävä valtataistelu, joka on nyt noussut esille.
Kaappaus vaikuttaa myös rauhanprosessiin, jonka osapuolia ovat etnisten vähemmistöjen aseelliset ryhmät ja maan armeija. Lähetysseura on tukenut vuodesta 2012 Myanmarissa rauhanprosessia yhteistyössä Euro Burma Office -järjestön kanssa Suomen ulkoministeriön tuella. Monet rauhanhankkeelle tärkeät teemat saatiin mukaan lopulliseen sopimukseen.
– Tärkeintä on, että uusi maahan muodostettava hallitus sitoutuisi jatkamaan rauhanneuvotteluja. Vaikka vallankaappauksen taustalla on ennen kaikkea valtataistelut Aung San Suu Kyin ja Myanmarin asevoimien välillä, on keskeistä, että kolmanneksen maan väestöstä muodostavat etniset vähemmistöt ovat edustettuina maan tulevaisuudesta keskustellessa, Vierula sanoo.
Lähetysseura tukee Myanmarissa paikallisia luterilaisia kirkkoja, jotka vahvistavat maan syrjäisimmissä osissa asuvien ihmisten koulutusta ja toimeentuloa.
Suomen Luterilaisella Evankeliumiyhdistyksellä (Sley) on Myanmarissa parhaillaan kaksi lähetystyöntekijää.
– He ovat viestittäneet, ettei heillä ole mitään hätää ja että he seuraavat tilannetta. Tarvittaessa olemme valmiita evakuoimaan heidät, Sleyn lähetysjohtaja Ville Auvinen sanoo.
Sleyn lähetit toimivat työyhteydessä yhdessä maan viidestä luterilaisesta kirkosta.
Oikaisu 2.2.2021 kello 12.50. Muutettu kohta ”Suomen Luterilaisella Evankeliumiyhdistyksellä (Sley) on Myanmarissa parhaillaan kaksi suomalaista lähetystyöntekijää” muotoon ”Suomen Luterilaisella Evankeliumiyhdistyksellä (Sley) on Myanmarissa parhaillaan kaksi lähetystyöntekijää”.
***
Seuraa Kotimaata
Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.
Ilmoita asiavirheestä