Marutei Tsurunen on aina luottanut Jumalan ohjaukseen ja siihen, että jokaiselle on varattu oma elämäntehtävänsä maailmassa.
Hän kertoo polustaan tuoreessa kirjassaan Sinisilmäinen samurai – Suomalaisella sisulla Japanin senaattiin. Tsurunen tulkitsee elämänvaiheitaan sekä omien uskomuksiensa että kristillisen ja japanilaisen kulttuurin kautta.
Tsurunen kertoo alun perin päätyneensä Japaniin suomalaisena Martti Turusena Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen lähetystyöntekijäksi. Jo muutaman vuoden kuluttua hän kuitenkin alkaa epäillä työnsä tuloksellisuutta ja merkitystä, ja päätyykin suunnittelemaan, miten hän voisi toteuttaa kutsumustaan merkitykselliseen työhön paremmin – kirkon ulkopuolella. Tsurunen päättää jättää lähetystyön ja hylätä perheensä, jotta hän pääsisi syvemmin sisälle japanilaiseen kulttuuriin.
– Seuraava toimenpide suunnitelmani toteuttamiseksi oli siis löytää sellainen japanilainen nainen, joka suostuisi seuralaisekseni uhkarohkeaan yritykseeni ja joka voisi heti alkuun järjestää minulle takaajan uuden viisumin saamiseksi, Tsurunen kirjoittaa muutosvaiheen etenemisestä.
Tsurunen hakee Japanin kansalaisuutta, perustaa uuden perheen japanilaisen naisen kanssa ja pyrkii tämä rinnallaan etsimään uutta tapaa toteuttaa elämäntehtäväänsä, kunnes lopulta löytää kutsumuksensa politiikasta.
Kolme vuosikymmentä Japaniin asettumisen jälkeen Tsurunen valitaan senaattoriksi Japanin ylähuoneeseen ensimmäisenä länsimaalaistaustaisena edustajana. Istuntokausillaan hän puhuu niin pakolaisten, kehitysavun kuin luomuviljelynkin puolesta.
Teoksessa kuvataan paljon hengellistä etsimistä. Vaikka Tsurunen hylkää kirkollisen työn lähetystyöntekijänä, ei hän koe hylänneensä kristillisyyttä eikä uskoaan kristilliseen Jumalaan. Toisaalta Tsurusen avoin asenne buddhalaisuutta ja shintolaisuutta kohtaan tulee teoksessa myös hyvin esille. Välillä nämä näkökulmat kietoutuvat hyvin tiiviisti toisiinsa.
– Suhteissa lähimmäisiini toteutan Jeesuksen opetusta: tee kuten haluat itsellesi tehtävän. Tämä ohje auttaa elämään sovussa kaikkien kanssa. Tunnen olevani valaistunut. Valaistuminen on minulle pysyvä mielentila, mutta samalla se synnyttää uusia oivalluksia ja auttaa ymmärtämään asioiden todellisia suhteita, Tsurunen kirjoittaa teoksen alkusanoissa.
Tsurunen pohtii myös kristillisyyden sopivuutta japanilaiseen kulttuuriin ja sivuaa Japanin uskontohistoriaa. Japanilaistuneena suomalaisena hän kertoo esimerkiksi omista kokemuksistaan kirkosta Japanissa.
Tsurusen mukaan kirkko ei tavoita japanilaisia, mutta Jumalan ohjauksessa voi toimia sen ulkopuolellakin.
Marutei Tsurunen: Sinisilmäinen samurai – Suomalaisella sisulla Japanin senaattiin. Gummerus 2015. 327 s.
Kuva: Gummerus
Ilmoita asiavirheestä