Israel on ilmoittanut raivaavansa miinoista Jordan-joen länsirannalla paikan, jossa Jeesus kastettiin, kertoo israelilainen Haaretz-lehti. Jordania puolestaan pitää joen itärantaa oikeana Jeesuksen kastepaikkana. Molemmat ovat merkittäviä turistikohteita.
Länsirannalla lähellä Jerikoa sijaitseva Qasr el Yahud on ollut suurelta osin suljettuna vuoden 1967 sodasta lähtien, sillä taistelupaikoilla on miinoja ja räjähtämättömiä ammuksia. Vain pieni raivattu alue on ollut avoinna matkailulle, ja siellä on vieraillut puoli miljoonaa turistia vuosittain.
Israelin puolustusministeriö ja brittiläinen miinanraivausjärjestö aloittavat tämän vuoden lopulla operaation, jolla puhdistetaan laaja alue räjähteistä. Ministeriön mukaan alueen kirkot ovat hyväksyneet hankkeen.
Länsirannan Qasr el Yahud on pyhä paikka niille kristityille, jotka uskovat, että Matteuksen evankeliumin (3:13–17) kaste tapahtui siellä. Paikka on tärkeä myös juutalaisille, sillä perimätiedon mukaan israelilaiset ylittivät siellä Jordanin matkallaan Luvattuun maahan 40 vuoden erämaataipaleen jälkeen. Samalla paikalla uskotaan myös profeetta Elian astuneen taivaaseen.
Jeesuksen kastepaikaksi on ehdotettu myös Al Maghtasia Jerikon eteläpuolella.
Jeesuksen kastepaikasta on käyty kilpailua pitkään, sillä Jordania väittää itärannalla sijaitsevaa Betaniaa oikeaksi kastepaikaksi. Viime kesänä se sai tukea Unescolta, kun Betania lisättiin maailmanperintökohteiden listalle. Tätä listausta on myös kritisoitu, sillä arvostelijoiden mielestä arkeologiset todisteet puuttuvat.
Jordanin itäpuolen kannattajat viittaavat Johanneksen evankeliumin jakeeseen 1:28, jossa kerrotaan, että Johannes kastoi ihmisiä ”Jordanin tuolla puolen, Betaniassa.”
Kuva: Haarez-lehdestä. Kuvankäsittely: Emilia Karhu.
Ilmoita asiavirheestä