Oikeusministeriön äitiyslakia valmisteleva työryhmä pohtii uusia malleja vanhemmuuteen. Valmistelu paikkaa aukon, jossa laki ei määrittele äitiydestä mitään, sanoo lainsäädäntöjohtaja Antti Leinonen oikeusministeriön lainvalmisteluosastolta.
Leinosen mukaan laki ei määrää tällä hetkellä äitiydestä mitään samassa mielessä kuin isyydestä.
Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin asettaman työryhmän tarkoituksena on valmistella ehdotus äitiyttä koskevista säädöksistä isyyslain uudistustyöryhmän mietinnön pohjalta. Ehdotus isyyslaiksi annettiin eduskunnalle kesäkuussa.
– Aikaisemmin äidin suhde lapseen on ollut aika selvä. Erilaiset perhemuodot ja niiden yhtäläinen kohtelu kuitenkin muuttaa tilannetta, Leinonen sanoo.
Oikeusministeriön tiedotteessa painotetaan hedelmöityshoidon kautta naispareille syntyneiden lasten vanhemmuuden sääntelyn olevan lainvalmistelun keskeisiä tavoitteita. Tällä hetkellä keinohedelmöityksen kautta vanhemmiksi tulleen naisparin toisella osapuolella on oikeus lapsen huoltajuuteen vain perheen sisäisen adoption kautta. Adoptio vaaditaan silloinkin, kun lapsen biologinen isä ei ole edes tiedossa. Tämä tilanne koetaan Leinosen mukaan epätasa-arvoiseksi.
Lapsen suhteen ei-biologiseen äitiin tulisi luontevasti olla samanlainen kuin oikeudellinen suhde isään. Tähän kuuluvat muun muassa elatusvelvollisuus, lapsen oikeus elatukseen ja perintöoikeus.
– Työryhmän täytyy miettiä myös terminologiaa. Esimerkiksi Ruotsissa ei-biologinen äiti on medmor, Leinonen sanoo.
Tarkoituksena on myös, että laissa voitaisiin paremmin ottaa huomioon muiden maiden lainsäädäntöön perustuva äitiys.
– Joissain maissa äitiys voidaan esimerkiksi siirtää sopimuksella tai sopia muulla tavalla. On otettava kantaa, voidaanko tällainen suhde Suomessa rinnastaa Suomen lain mukaiseen äidin ja lapsen väliseen suhteeseen, Leinonen sanoo.
Työryhmän puheenjohtaja on lainsäädäntöneuvos Salla Silvola oikeusministeriöstä. Työryhmän tavoite on saada esitys valmiiksi lokakuuhun mennessä, jotta ehdotus käsiteltäisiin vielä tällä vaalikaudella.
Ilmoita asiavirheestä