Lakivaliokunta päätti yksimielisesti ottaa avioliittolakialoitteen käsittelyyn

Eduskunnan lakivaliokunta käsittelee kansalaislakialoitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista. Päätös käsittelyyn ottamisesta tehtiin valiokunnassa yksimielisesti.

-Tämä johtanee siihen, että se menee suureen saliin, ja valiokunnasta tulee sitten joko hylkäävä tai hyväksyvä mietintö, lakivaliokunnan jäsen, kansanedustaja Peter Östman (kd) sanoo Kotimaa24:lle.

Millaiset voimasuhteet lakivaliokunnassa ovat?

– En halua varmuudella arvioida, mutta en usko, että tilanne on paljon muuttunut edellisestä kerrasta.

Östman viittaa siihen, että edellisen kerran, kun aloitteen olivat tehneet kansanedustajat, sitä ei viety valiokunnasta suureen saliin käsittelyyn äänin 9-8.

Tällä kertaa asia on siis kuitenkin käytännössä etenemässä suureen saliin.

Kristillisdemokraatit ovat monta kertaa saaneet kommentoida sitä, onko tasa-arvoinen avioliittolaki puolueelle hallituskysymys vai ei. Östmanin mukaan, jos hallitus esittäisi sen hyväksymistä, se olisi hallituskysymys, mutta kansalaisaloite menee omia reittejään.

– Hallitus ei tuo tällä kaudella esitystä asiasta, mutta nyt käsitellään kansalaisaloitetta.

Ei liene yllätys, että Ösman sanoo tekevänsä töitä sen eteen, että tuleva mietintö olisi hylkäävä.

Valiokunta päätti järjestää tasa-arvoisesta avioliittolaista julkisen kuulemisen valiokuntakäsittelyn yhteydessä. Asiasta twiitanneen valiokunnan jäsenen, kansanedustaja Jaana Pelkosen (kok) mukaan kuuleminen on 13.3.

Östmanin mukaan julkinen kuuleminen tarkoittaisi sitä, että nimenomaan aloitteen tekijöillä on oikeus tulla kuulluksi julkisesti. Muista ulkopuolisista asiantuntijoista sen sijaan päätetään pitkin kevättä. Sitä keskustelua ei ole vielä käyty ketä kutsutaan.


Helsingin Sanomien
mukaan julkinen kuuleminen tarkoittaa kuitenkin sitä, että lakivaliokunnan kutsumia asiantuntijoita kuullaan julkisesti.

– Minun käsitykseni mukaan nimenomaan päätettiin, että aloitteen tehneitä kuullaan julkisesti, Östman sanoo ja pyytää soittamaan puheenjohtajalle Anne Holmlundille (kok).

Holmlund ei ole puhelimen päässä.

– En osaa sanoa, koska mietintö on valmis. Varmaan on pitkä käsittelyprosessi, Östman sanoo.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliIsosvaihto tiivistää kirkkoa
Seuraava artikkeliPääkaupunkiseudun kiinankielinen seurakuntatyö jatkuu yhteisenä

Ei näytettäviä viestejä