Lapsiasiavaltuutettu: Koulun työrauha ei synny voimakeinoin

aula maria kaisa205Maria Kaisa Aula pitää hyvänä sitä, että Alppilan yläasteelta irtisanotun opettajan tapaus on nostanut keskustelua kotikasvatuksesta.

– Se puoli, joka keskustelussa hämmentää ja mietityttää, on se että osa keskustelijoista näyttää vaativan kouluun enemmän fyysisen voiman käyttöä, josta Suomessa luovuttu jo monia vuosikymmeniä sitten.

– Eihän koulurauha voi perustua opettajan voimankäyttöön tai väkivallan pelkoon, vaan sen pitää perustua opettajan arvovaltaan ja kouluyhteisön toimintakulttuuriin.

Maria Kaisa Aulan mielestä opetusministeriössä esillä olleet lakimuutokset koulun työrauhan parantamiseksi ovat pääosin hyviä. Voimankäytön oikeutta lisääville muutoksille ei hänen mukaansa ole tarvetta.

– Yksittäistapauksissa näitä testataan, että onko toimittu lainmukaisesti. Tarpeen vaatiessa sen tässä tapauksessa arvioi Helsingin kaupunki ja hallinto-oikeus.

Hän ei halua erikseen arvioida julkisuuteen noussutta Alppilan opettajan toimia.

Ratkaisu häiriökäytökseen pitäisi Aulan mukaan löytää koulun toimintakulttuurin muutoksesta, opettajien, vanhempien ja oppilaiden vastuuttamisesta ja sitouttamisesta.

– Fyysinen voimankäyttö kasvatuskeinona voi saada lapsen tai nuoren nopeasti toimimaan niin kuin aikuinen haluaa, mutta pitkällä aikavälillä se on omiaan lisäämään uhmaa ja pelkoa, Aula sanoo.

Lapsen oikeudet eivät hänen mukaansa oikeuta suhtautumaan toisiin ihmisiin epäkunnioittavasti ja käyttäytymään huonosti. Kasvattajan tehtävä on kasvattaa lapsia kunnioittamaan toisten ihmisten –myös opettajien ihmisarvoa ja oikeuksia.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliVoittonen: Seurakuntapäiville on voitava tulla pelkäämättä
Seuraava artikkeliVulpiuksen passio keräsi runsaasti kuulijoita

Ei näytettäviä viestejä