Tuoreiden viime vuoden seurakuntien toimintatilastojen mukaan diakoniatyöntekijät kohtasivat avustustyössä aiempaa useammin lapsia ja lapsiperheitä.
Myös seurakuntien kautta jaettavien ja lasten ja nuorten harrastus- ja opiskelukustannuksiin myönnettävien Tukikummit-avustusten kysyntä sekä myönnettyjen avustusten määrä kasvoivat jyrkästi.
Koko diakonian taloudellisesta avusta, joka oli viime vuonna suuruudeltaan 7,8 miljoonaa euroa, lapsiperheille suunnattiin puolet. Rahallisen avun lisäksi tarvetta on konkreettiseen arjen apuun. Avunpyyntöjen taustalla on useimmiten perhettä kohdannut sairaus, pienet tulot, työttömyys ja asumisen kalleus.
– Köyhyys syrjäyttää maassamme lapsia jopa peruspalveluista kuten koulutuksesta. Suunniteltujen leikkausten yhteisvaikutus on monelle perheelle valtava, Jaakko Kiilunen Kirkon diakoniarahastosta sanoo.
Kirkon diakoniatyöntekijät kävivät viime vuonna lähes 643 000 luottamuksellisista keskustelua joko kasvokkain, puhelimitse tai verkon välityksellä. Kaikkiaan noin 82 500 lapsiperhettä otti yhteyttä seurakunnan diakoniatyöhön.
Pienituloiset ikäihmiset kaikkein heikoimmilla
Kirkon tilastojen mukaan kaikkein heikoimmassa asemassa ovat yksinäiset, sairaat, pienituloiset iäkkäät ihmiset. Terveyden ja sairauden kysymykset ovat olleet jo vuosia yksi suurimmista seurakuntien diakoniatyön asiakaskontakteissa esille nousevista aiheista.
– Yhä useammin diakoniatyössä kohdataan iäkkäitä ihmisiä, jotka joutuvat valitsemaan, ostavatko rahoillaan ruokaa vai lääkkeitä tai onko varaa mennä lääkäriin, kirkon vanhustyön asiantuntija Irene Nummela kertoo.
Seurakuntien iäkkäille suunnatuissa ryhmissä oli vuonna 2015 yhteensä 23 000 osallistujaa ympäri Suomen.
Diakonia on myös kansalaistoimintaa
Seurakuntien diakoniatyö tarjoaa myös monipuolisia, matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja, joissa voi vaikuttaa sekä kansalaistoiminnassa että seurakunnan arjessa. Edelliseen vuoteen verrattuna niiden kävijämäärä kasvoi yhdeksän prosenttia, ja käyntejä oli yhteensä 437 000. Tämä toimintatapa on vahvaa erityisesti Tampereen ja Turun hiippakunnissa.
Pienryhmätoiminta on yksi diakonian kantava toimintamuoto. Seurakunnissa kokoontui vuonna 2015 yhteensä 4 600 ryhmää ja niissä oli 57 000 osallistujaa. Uutena painopisteenä olivat toiminnalliset, vapaaehtoisten seurakuntalaisten ohjaamat diakoniaryhmät. Ryhmien määrä kasvoi 10 prosenttia edellisvuodesta.
Diakoniatyössä toimi 31 900 vapaaehtoista seurakuntalaista muun muassa ryhmien ohjaajina ja erilaisissa auttamistehtävissä.
Myös seurakuntien suru- ja kriisityön sekä päihde- ja kriminaalityön ryhmissä oli nähtävissä merkittävä kasvu.
Kuva: Freeimages
Ilmoita asiavirheestä