Lasten seksuaalinen nettihäirintä harvoin viranomaisille

Lasten seksuaalisen nettihäirinnän ilmoittamiskynnystä pitäisi viranomaisten mukaan madaltaa. Asiaa on pitänyt Helsingin nettipoliisin lisäksi esillä muun muassa Pelastakaa Lapset ry, jolla on poliisin ohella oma nettivihjepalvelunsa. Seksuaalinen häirintä internetissä on puhuttanut julkisuudessa lapsille suunnattua Habbo-hotellia koskevan uutisoinnin vuoksi.

Brittiläinen Channel 4 leimasi Habbo-hotellin lapsia internetissä saalistavien pedofiilien leikkikentäksi. Poliisin mukaan yhden palvelun leimaaminen ei ole perusteltua.

– Lasten seksuaalinen häirintä internetissä on globaali ongelma, joka koskee kaikkia palveluja, ei pelkästään Habbo-hotellia.  Häirintää ei ole Habbossa sen enempää kuin muuallakaan, jopa vähemmän, sanoo Helsingin nettipoliisissa työskentelevä ylikonstaapeli Marko Forss.

Poliisin ja Pelastakaa Lapset ry:n viime vuonna tehdyn tutkimuksen mukaan alle 16-vuotiaista tytöistä 46 prosenttia kertoi saaneensa netissä aikuiselta häiritseviä seksuaalissävytteisiä kuvia, viestejä tai videoita. Kolmasosa pojista kertoi kokeneensa samaa.  Poliisin tietoon tulee tapauksista murto-osa. Forssin mukaan poliisi sai viime vuonna 300 hyväksikäyttöilmoitusta.

– Tämä on asia mitä olen toitottanut julkisuudessa kyllästymiseen asti. Suurin ongelma internetissä ei ole vihapuhe vaan lapsiin kohdistuva seksuaalinen häirintä, Forss sanoo.

Lastensuojelusta digitaalisessa mediassa vastaavan Pelastakaa Lapset ry:n päällikön Mari Laihon mukaan ilmoituskynnystä pitäisi saada madallettua. Seksuaalinen häirintä on seksuaalirikos silloin, kun se kohdistuu alle 16-vuotiaaseen, Laiho muistuttaa.

– Ilmoittaminen olisi tärkeää myös muiden lasten turvallisuuden kannalta. Yksi rikollinen voi tavoitella satoja muita lapsia ja saada monia altistettua. Seksuaalinen kommunikointi lapsen kanssa on ollut aina laitonta. Nykyisin rikollista on myös puitteiden luominen, mikä antaa mahdollisuuden puuttua asiaan ennalta ehkäisevästi jo ennen kuin varsinaista hyväksikäyttöä pääse tapahtumaan, Laiho sanoo.

Hänen mukaansa avoin media sisältää aina riskin ja rikolliset pyrkivät sinne missä on lapsia.

– Säännöt pitäisi tehdä lapsille myönteisellä tavalla selväksi, ei kyttäämällä ja kyyläämällä. Loppujen lopuksi tässä ei ole kysymys lasten netin käytöstä, vaan lapsiin kohdistuvia rikoksia tekevistä aikuisista.

Valtaosa lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä tapahtuu edelleen lähisuhteissa.

Lue myös poliisin ja Pelastakaa Lapset ry:n raportti lasten nettihäirinnästä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliDuudsoneille kirkon mediatukea
Seuraava artikkeliPiispa Kalliala: Salo menettää vahvan symbolin

Ei näytettäviä viestejä