Leikkiäkö? – Näytelmän oikea ehtoollinen herättää kysymyksiä

Ehtoollinen1Toni Fagerholmin sota-aikaan sijoittuvan kirkkonäytelmän oikea ehtoollinen herättää kysymyksiä siitä, missä ja miten ehtoollista voi nauttia. Kirkon jumalanpalvelus ja yhteiskunta-yksikön vs. johtaja Ulla Tuovinen ei ole kuullut Vantaan kirkkonäytelmästä. Hän ei myöskään muista kuulleensa vastaavista hankkeista aikaisemmin. Hän kertoo, että ensimmäinen ajatus hänellä oli: miksi?

Tikkurilan ja Myymäen kirkoissa syksyllä esitettävä Särkyneiden sakramentti -näytelmä sisältää ehtoollisen, johon myös yleisö voi osallistua.

– Ehtoollinen ei voi olla koskaan minkään taiteellisen tilaisuuden renki, se on aina enemmän. Keskeistä on, mihin tilaisuuden kokonaisuus viittaa. Mikä on pääasia? Onko keskiössä näytelmän kertomus vai Kristuksen pelastustyö, Tuovinen kyselee.
Ulla Tuovinen sanoo, että ehtoollisen vietolla on tiettyjä reunaehtoja, joiden tulee täyttyä, jotta kyseessä on ehtoollinen. Samalla hän painottaa, että ehtoollista ei voi kirkossa viettää näytelmänä, leikkiehtoollisena.
– Ehtoollisen asettaminen edellyttää tiettyjä teologisia osia, kirkkokäsikirja antaa ohjeet siitä. Kirkkokäsikirjassa oleva viikkomessun kaava kertoo ehtoollisen viettämiseen tarvittavat, välttämättömät elementit. Ehtoollista niin ikään tarvitaan toimittamaan oikea pappi. On myös muistettava, että ehtoollisen luonne on avoin. Ehtoollispöytään ei voi myydä pääsylippuja tai periä pääsymaksua, Tuovinen sanoo.
Ulla Tuovisen mukaan ehtoollisen ympärillä olevat messun osat ovat niin ikään koskemattomia sen mukaan kuin käsikirja ohjeistaa. Toisin sanoen, taiteellinen vapaus ei salli puuttumista esimerkiksi asetussanoihin tai ehtoollisen rukouksiin.
Näytelmää käsikirjoittava Toni Fagerholm painottaa, että vietettävä ehtoollinen ei ole suinkaan alisteinen näytelmälle vaan päinvastoin. Näytelmä ja sen tapahtumat pyrkivät tuomaan esiin ehtoollisen syviä teemoja ja oikeaa ja tunnistettavaa ihmisen kipua.
– Jos nyt jotakin, niin en halunnut kirkkonäytelmää, joka esittelee keskiluokkaisten ihmisten pikku virheitä ja päättyy kimppahaliin, Fagerholm sanoo.
Fagerholm kertoo valmistautuneensa vastaanottamaan monenlaista palautetta näytelmästään.
– En kuitenkaan tekisi tätä, ellei takana olisi kirkkoherra Janne Silvasti ja seurakunnan tuki, Fagerholm kiittelee.

Lue myös: Tikkurilan kirkkonäytelmässä oikea ehtoollinen

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSaksa esti kohupastorin maahantulon
Seuraava artikkeliDalai Lama: Uskonto ei riitä etiikan perustaksi

Ei näytettäviä viestejä