Rovasti Erkki Pirin saaman varoituksen taustalla oli Tornion rauhanyhdistyksellä järjestetty hoitokokous, sanoo Piristä kapitulille kannellut Erkki Hurtig. Hän on päättänyt esiintyä Kotimaa24:n haastattelussa omalla nimellään. Viime toukokuussa pidetty kokous liittyi Hurtigin mukaan rauhanyhdistyksen johtokunnan neljän vuoden takaiseen päätökseen hyllyttää hänet puhujan tehtävistä.
Kapitulin mukaan Piri oli kertonut Hurtigin kanssa käymästään sielunhoidollisesta keskustelusta kolmannelle osapuolelle. Pirin olisi myös kapitulin mielestä pitänyt keskeyttää tilaisuus, kun hän huomasi sen muuttuneen painostavaksi.
Hurtigin mukaan Piri itse johti kokousta.
– Piri sanoi uhkaavasti, että Paavali olisi vastaavassa tilanteessa jättänyt minut saatanan haltuun, ja lisäksi hän kysyi miksi otin Kenraalin murheita. Hän ohjasi keskustelun siihen, että hän totesi minun olevan metsässä ja johtokunnan toimineen minut hyllyttäessään oikein. Sitten hän painosti minua kolme tuntia. Lähes 5 tunnin hoitokokous päättyi puolen yön jälkeen.
Hyllyttämisen syyksi Piri määritteli Hurtigin julkiset kannanotot kirkolliskokouksessa käytyyn keskusteluun parisuhteensa rekisteröiden kohtaamisessa annettavasta rukousohjeesta.
– Painotin sitä, että kaikkien ihmisten puolesta tulee rukoilla, myös homojen ja lesbojen. Onhan meitä kehotettu rukoilemaan jopa vihollistemme puolesta. Alkuperäistä syytä, eli sitä että aloin kyselemään silloisen johdon toimista hyväksikäyttöilmiöön liittyen, on haluttu koko ajan häivyttää. Itse ajattelen nyt että nämä asiat nostavat tarkasteluun sen, että voivatko ihmiset määritellä, että juuri he edustavat ja ovat vastuussa erehtymättömästä Jumalan valtakunnasta. Minä uskon että Jumala itse huolehtii siitä.
Hurtig kertoo olevansa tuomiokapitulin ratkaisusta helpottunut mutta surullinen.
– Olen myös surullinen, että asiat etenevät näin pitkälle. Tämä päätös tulee herättämään liikkeessä keskustelua. Päätöksessä on hyvin otettu kantaa siihen mitä papin sopii tehdä ja mitä ei.
Tuomiokapitulin mukaan tulkinnat toukokuussa Tornion rauhanyhdistyksellä järjestetyn tilaisuuden luonteesta vaihtelevat.
– Hoitokokouksiin emme ota kantaa, siitä näkemykset vaihtelevat ja sitä on mahdotonta selvittää. Yleisellä tasolla voidaan sanoa, ettei papin ole soveliasta osallistua hoitokokoukseen, jos se ymmärretään niin, että siihen liittyy painostamista, Oulun hiippakunnan tuomiokapitulin lakimiesasessori Kari Tiirola sanoo.
Lue Kaleva: Piri kiistää rikkoneensa vaitiolovelvollisuutta
Ilmoita asiavirheestä