Paavo Tolosen tähän saakka laajin retrospektiivinen taidenäyttely Pudasjärven kaupungintalolla.
Taidenäyttely ei ole Suviseurojen oheistapahtuma, vaikkakin Tolonen ”kääntyi lestadiolaiseksi” jo kesällä 1962. Hän on vaikuttanut monella tavalla lestadiolaisessa alakulttuurissa ja hänen taiteensa kuluttajia on runsaasti myös lestadiolaisten keskuudessa.
Kemijärvellä syntynyt Paavo Tolonen oli merkittävä pohjoisen Suomen kuvataiteilija. Tolosen maalauksia löytyy lukuisista suomalaisista kodeista, mutta myös taidemuseoista ja muista julkisista kokoelmista, muun muassa Helsingin, Turun ja Oulun kaupunkien kokoelmista. Teoksia on myös lähes kaikkien pankkiryhmien kokoelmissa.
Tolonen maalasi myös sakraaliteoksia. Hän käsitteli tuotannossaan monipuolisesti kristillistä ihmiskuvaa, yhteiskunnan marginaalissa elävien arvostusta sekä lasten oikeuksia. Taiteilija otti myös voimakkaasti kantaa yhteiskuntapoliittisiin kysymyksiin kuten aborttilakiin.
Parhaiten Tolonen tunnetaan maaseudun ihmisten elämänpiirin tulkkina. Autioituvan maaseudun viimeiset tukkijätkät ja vanhukset sekä hyljeksityt ja marginaalissa elävät ihmiset, kuten alkoholistit, olivat hänen maalausten aihepiireinä. Tällainen on muun muassa Wäinö Aaltosen museon kokoelmista näyttelyyn tuleva teos ”Tupakkitauko”. Erityisesti tämän aihepiirin maalaukset vaikuttivat siihen, että Tolonen sai Valtion taidepalkinnon vuonna 1975.
(Kuva: Paavo Tolonen ja ”Suuren sotapäällikön muotokuva” vuodelta 1972)
Ilmoita asiavirheestä