Verkossa keskustelevat vanhoillislestadiolaiset ovat kaksinkertaisessa marginaalissa: suhteessa valtaväestöön ja suhteessa liikkeen normiston mukaan eläviin, kirjoittaa tutkija Meri-Anna Hintsala.
Hän piti tekeillä olevan väitöstutkimuksensa pohjalta eilen esitelmän Naistutkimuksen seuran ja Kulttuurintutkimuksen seuran yhteisillä Sukupuolentutkimuksen ja Kulttuurintutkimuksen päivillä Lapin yliopistossa aiheesta ’Sukupuoli ja seksuaalisuus vanhoillislestadiolaisten verkkokeskusteluissa’. (Kaikkien esitelmien esittelyt löytyvät linkistä.)
Hintsala on havainnut tutkimuksissaan, että lestadiolaisessa liikkeessä kielletty, toiseudesta kumpuava ja liikkeen elämäntapanormistosta poikkeava puhe on puhjennut vuolaana Internettiin. Keskustelut naisen ja lapsen asemasta, ehkäisystä, lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä, naispappeudesta sekä seksuaalisuudesta käyvät Internetissä vilkkaana ja ohjailun ulottumattomissa. Samalla ne välittävät kuvaa myös liikkeen sukupuolijärjestelmästä ja ihmisten kokemuksista siinä.
Verkkokeskusteluja on liikkeen piirissä mitätöity ja siellä keskustelevia ihmisiä ohjattu ulos yhteisön toiminnasta. Verkossa esiintyvä, marginaalista lähtevä ideologinen pohjavirta kuitenkin osoittaa liikkeen todellisuudessa sellaisia kohtia, joissa ihmiset eivät voi hyvin. Samalla tämä pohjavirta synnyttää voimaannuttavaa liikehdintää, joka on nähtävissä vastapuheeksi yhteisön normistolle, Hintsala kirjoittaa Lapin yliopiston nettisivuilla.
Voimaannuttava levottomuus raivaa Hintsalan mukaan tilaa sukupuolikäsitysten moninaisuudelle ja lisää yksilöiden liikkumatilaa jähmeissä rakenteissa oleellisesti. Esitelmässään Hintsala kiinnitti erityistä huomiota liikkeen piirissä elävien homoseksuaalien kokemuksiin.
Sukupuolentutkimuksen ja Kulttuurintutkimuksen päivien teemana on Totta ja tarua – Truths and tales ja ne jatkuvat huomiseen lauantaihin saakka. Päivillä kokoontuu 26 työryhmää, joista yksi tarkastelee teemaa Uskonto ja sukupuoli. Tätä ryhmää vetämässä ovat muun muassa lestadiolaisuutta tutkineet Aini Linjakumpu ja Johanna Hurtig. Uskonto ja sukupuoli – ryhmän kokoontumisissa kuullaan yhteensä yhdeksän esitelmää, joista useat käsittelevät lestadiolaisen liikkeen suhdetta seksuaalisuuteen ja sukupuolisuuteen.
Artikkelia korjattu kello 19.56 selkeyttäen sitä, että kyse ei ole Hintsalan haastattelusta, vaan artikkelissa on viitattu hänen kirjoitukseensa Lapin yliopiston nettisivuilla.
Ilmoita asiavirheestä