Liisi Laitila: ”Haluan viedä eteenpäin sitä hyvää, mitä meillä on ollut”

Kotkalainen abiturientti Liisi Laitila, 18, näki kahden yläkoululaispojan tappelevan koulun pihalla ja puuttui tilanteeseen. Nyt hän toimii kiusaamisen vähentämiseksi ja on jo saanut kehut presidentti Sauli Niinistöltä.

Mikä sai sinut juoksemaan tilanteeseen ja puuttumaan kahden yläkouluikäisen pojan tappeluun?

– Kun nämä kaksi yläkoulun poikaa tappelivat toissa viikolla, niin kaveriporukka vain katsoi vierestä. En voisi kuvitella itseäni sellaiseen tilanteeseen. Meillä on niin hyvä ikäryhmä koulussa, ja puhallamme yhteen hiileen. Tuli paha mieli yläkoululaisten puolesta.

– Koulussa pitäisi olla hyvä ryhmähenki. Meidän koulussa on myös sellainen, mutta sitä voi aina kehittää ja sitä voi aina parantaa. Haluan viedä eteenpäin yläkoululaisille sitä hyvää, mitä meillä on ollut. Minun on vaikea kommentoida, mitä yläkoululla tapahtuu, mutta vertaan tämänhetkistä tilannetta siihen, mitä meillä oli. Emme me olisi ottaneet puhelimia esiin tai seisahtuneet vain katsomaan.

Monet mediat ovat jututtaneet sinua rohkeasta puuttumisestasi tappeluun. Kerroit haastatteluissa aikovasi puuttua kiusaamiseen laajemminkin. Mitä olet ehtinyt runsaan parin viikon aikana tehdä kiusaamisen estämiseksi?

– Aloitan keskittymällä omaan kouluun, Karhulan yläkouluun. Olen itse abiturientti samassa rakennuksessa olevassa Karhulan lukiossa. Olen keskustellut koulun rehtorin, terveydenhoitajan ja tukioppilastiimin kanssa. Rehtori on pyytänyt puhumaan kiusaamisesta, ryhmähengen merkityksestä ja somen vaikutuksesta.

– Se auttaa ehkä, että olen nuorta ikäluokkaa. On helppo puhua, kun muut ymmärtää, että tajuan esimerkiksi, mikä some on ja miten sitä käytetään.

Oletko ehtinyt suunnitella toimintaa pidemmälle, esimerkiksi vierailuja muissa kouluissa?

– Tällä hetkellä tärkeintä on saada koulun sisäiset asiat kuntoon. Ei minulla ole mitään suurempaa suunnitelmaa vielä. Saa nähdä, mihin tie vie.

Toimintasi on saanut huomiota myös valtionjohdolta. Presidentti Niinistö sanoi Facebookissa, että sinulle pitää antaa virka-apua ja että hän on tässä työssä mukana. Miltä saamasi tuki, kuten presidentti Niinistön sanat, on tuntunut?

– Ihan uskomattomalta. On kiva nähdä, että presidentti ottaa kantaa tärkeään nuorten asiaan. Se on tärkeä sanoma. Nämä ovat nuorille arkijuttuja, läsnä joka päivä. Kiusaamisen vastustaminen edesauttaa viihtymistä kouluissa, työpaikoissa, yhteisössä, missä vain.

Onko sinulla suunnitelmia lukion jälkeiselle ajalle?

– Tulevaisuus on tosi auki, vielä on monta ovea avoinna. Tiedän kyllä, mitä haluan tehdä. Haluan päästä vaikuttamaan ja haluan olla tekemisissä ihmisten kanssa. Minulla on aika kovat tavoitteet, näen meneväni yliopistoon opiskelemaan kauppatieteitä tai oikeustieteitä. En tiedä vielä tarkalleen minne. Vaihtoehtoina on ainakin Turku, Tampere, Helsinki ja Lappeenranta.

– Tiedän, että haluan pysyä Etelä-Suomessa, että voin käydä helposti kotona.

Kuva: Johannes Wiehn

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPoliittiset nuorisojärjestöt kampanjoivat täyskieltoa alle 18-vuotiaiden avioliitoille
Seuraava artikkeliKun jumalanpalveluksen liturgia menee uusiksi taiteen nimissä

Ei näytettäviä viestejä