Sunnuntaina vietettiin Liperin kunnan 140-vuotisjuhlia ekumeenisin menoin. Liperin evankelis-luterilaisen kirkon pääkirkossa vietetyssä juhlajumalanpalveluksessa saarnasi Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen.
– Kunnat ja seurakunnat erotettiin lailla toisistaan jo vuonna 1865. Kuten tuosta voi laskea, Liperissä käytettiin hyödyksi täysimittaisena laissa annettu kymmenen vuoden siirtymäaika, kertoo Liperin kirkkoherra Heikki Holkeri.
Mukana myös ortodoksit ja adventistit
Ekumeenisesta juhlajumalanpalveluksesta päätettiin kunnassa jo edellisenä syksynä. Holkerin mukaan ekumeeninen vaihtoehto oli luonteva ratkaisu. Kunnan alueella on myös ortodoksisen Taipaleen seurakunnan pääpaikka. Kuten Liperi oli aikanaan niin sanottu emäpitäjä, myös Taipale oli alueen ortodoksinen emäseurakunta.
Yhteistyö ortodoksisen seurakunnan kanssa on Liperissä tuttua esimerkiksi koululaiskirkoista ja perinteisistä toukosiunaamisista. Käytäntö on Pohjois-Karjalassa Holkerin mukaan yleinen. Hän itse kertoo ekumeenisen yhteistyön olleen luonteva osa myös hänen entistä rooliaan puolustusvoimien kenttärovastina.
Ortodoksisen seurakunnan lisäksi messuun osallistui myös paikallisen adventistiseurakunnan edustaja. Holkerin mukaan yhteisöllä on kunnassa vahva asema adventistiseurakunnan ylläpitämän Siikasalmen koulun kautta.
– Vuosien saatossa meillä on ollut erittäin lämpimät välit kaikkien seurakuntien kesken, Holkeri sanoo.
Kaupunginjohtaja tekstailee kirkkoherroille
Myös kunnanjohtaja Hannele Mikkanen pitää kunnan ja seurakuntien yhteistyötä Liperissä tiiviinä ja toimivana.
– Kunnanhallitus tapaa vuosittain seurakuntien edustajat. Meillä on paljon yhteisiä tekemisen paikkoja lapsi- ja nuorisotyössä. Valtuustokausi aloitetaan ekumeenisella luottamushenkilöiden siunaamisella. Lisäksi valtuuston juhlaistunto aloitettiin ekumeenisella hartaushetkellä, Mikkanen kertoo yhteistyöstä.
Aloite juhlajumalanpalvelukseen tuli seurakunnalta. Mikkanen kehuu yhteistyötä, joka mahdollistaa suurempien tapahtumien järjestämisen. Yhteistyössä ovat usein mukana sekä seurakunnat että monet muutkin paikalliset järjestöt.
– Meillä on kirkkoherrojen kanssa toimivat suhteet. Lähettelemme toisillemme usein tekstareita, Mikkanen nauraa.
Jumalanpalvelukseen liittyi myös seurakuntien ja kunnan luottamushenkilöiden yhteinen lounas paikallisessa ravintolassa.
Noin 400 ihmistä kerännyt jumalanpalvelus rakennettiin luterilaisen sanajumalanpalveluksen kaavalle. Ekumeenisia elementtejä liitettiin valtiollisista juhlajumalanpalveluksista tuttuun tapaan esimerkiksi esirukoukseen, musiikkiin ja lukukappaleisiin.
– Esimerkiksi seurakunnan kolmesti laulama ortodoksinen Monia armorikkaita vuosia -laulu oli seurakuntalaisten onnentoivotus kunnalle, Holkeri sanoo.
Kuva: Jani Lamberg.
Ilmoita asiavirheestä